Предавање католичког теолога Горана Шарића на тему „Абортус – злочин или људско право?ˮ на Jутјуб каналу Културног центра Новог Сада  

Предавање католичког теолога Горана Шарића на тему „Абортус – злочин или људско право?ˮ (14. 3. 2024) можете погледати на нашем Jутјуб каналу.

Шарић већ на самом почетку наглашава да је тема предавања изузетно тешка и болна, али да му никада у животу није било лакше да одговори на аргументе противничке стране, у овом случају, како наглашава, то су феминисткиње, истичући да се студиозно бавио проблемом абортуса, ишчитавајући током година на десетине хиљада страница написаних на ову тему. Предавање посвећује успомени на блаженопочившег митрополита Амфилохија, који је једном приликом изјавио: „Гори смо од нациста, од Хитлера и усташа, колико деце побијемо сами…“

Према Шарићевим речима, Срби су народ који нестаје. 2022. године у Србији је живело готово 500.000 мање људи него 2011. У само десет година нестало је пола милиона Срба којих не само да је све мање, него су све старији. Просечна старост Срба је скоро 44 године.

        Некада је куга погађала једнако и старе, и младе, и оне средњих година, и жене, и мушкарце, док данас бела куга нажалост погађа само децу. У Србији се током године изврши готово десет хиљада абортуса само у државним здравственим институцијама. Додамо ли томе и број абортуса извршених у приватним клиникама, бројке иду и преко двадесет хиљада – истакао је Шарић.