Предавање Лазара Слепчева „МИГРАЦИЈЕ И ЕУ” на Јутјуб каналу КЦНС

Предавање политичког аналитичара Лазара Слепчева на тему „МИГРАЦИЈЕ И ЕУ” (31. 7. 2023) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

Говорећи о феномену мигрантских кретања у оквиру ЕУ, Слепчев најпре подсећа на балканска искуства у том контексту. Предавање је базирано на два аспекта: један представљају миграције унутар самих европских граница, односно унутар бриселске Европе и земаља кандидата за чланство, док је други део предавања посвећен мигрантском таласу с Блиског истока за који Слепчев закључује да је резултат америчко-европских ратова и интервенција, те изазивања политичких преврата на северном ободу Африке и на Блиском истоку.

-Реч је о једном озбиљном пројекту који за крајњи циљ има дестабилизацију европског континента, а да од тога кључну корист у ствари имају заступници разних идеолошких пројеката и агенди који се сада у све већој мери намећу из бриселско-давоских центара моћи са једне, и мултинационалне компаније и мегаинвестициони фондови, са друге стране – истиче предавач.

Слепчев сматра да је последњи ударац европском пројекту оличен у мигрантском таласу који долази из Украјине.

-Рат у Украјини је изнад свега у интересу САД, а никако Европе. Упркос политици која се води према Русији, овај рат је у Европи створио додатне димензије кризе – закључио је Слепчев.