Предавање Лазара Слепчева „О ИНСТИТУЦИЈАМА ЕУ“ на Jутјуб каналу КЦНС

Предавање политичког аналитичара Лазара Слепчева „О ИНСТИТУЦИЈАМА ЕУ“ (10. 5. 2023) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

У наставку разговора о Европској унији Лазар Слепчев анализира три кључна стуба њеног функционисања – Европску комисију, Европски савет и Европски парламент, као и њихове надлежности. Наводећи како већ више од две деценије као мантру слушамо мит о ЕУ и непостојећој алтернативи изван тог пута, Слепчев упозорава да ЕУ није идеална творевина, али да циљ овог предавања није да је прикаже екстремно критички, већ да укаже на њену другу страну – проблеме, недоречености и контрадикторности који је прате. У данашње време мало се прича о институцијама ЕУ, а највише информација о њима добијамо путем медија, где се појављују „фронтмени одређених полуга моћи“. Они дефилују и кроз Србију у склопу нашег пута ка Бриселу, а мало тога се зна о њиховој функцији, односно, животу унутар бриселске бирократије.

ЕУ је институционално устројена творевина, али њена структура и начини доношења одлука препуни су контрадикторности, а правила која прописује нису чврста. Само ЕК има право да предлаже законе које усвајају ЕС и ЕП. Свака земља чланица делегира по једног свог представника у ЕК – то су комесари који су ресорно задужени за одређене области. Слепчев наводи како је интересантно то што су комесари људи који су у својим земљама изгубили изборе и на овај начин послати у неку врсту политичке пензије, а у ЕК су на кључном месту за доношење одлука које ће бити спроведене и у њиховим матичним државама. Када је реч о ЕП, Слепчев истиче како је важно рећи да је то парламент ЕУ, а не Европе. Ова институција нема одређене прерогативе и стварну моћ и власт унутар структура ЕУ, а назива се још и „највећом језичком причаоницом на свету“. ЕС је део законодавног система, а после Лисабонског споразума добио је већа овлашћења, чиме је маргинализован утицај и моћ ЕК. Одлуке у ЕС сада се доносе „квалификованом већином“, што велике земље доводи у привилегован положај. Слепчев указује и на значај Европског суда правде, који има обавезу да спроводи законодавство ЕУ, кажњава државе које те законе не поштују и укида националне законе за које процени да нису у складу са законима ЕУ.