Предавање Милоша Савина на тему „Миша Димитријевић на челу Српске либералне странке“ на Jутјуб каналу КЦНС

Предавање историчара др Милоша Савина на тему „Миша Димитријевић на челу Српске либералне странке“ (1. 3. 2022) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

Програм Милетићеве странке искристалисао се тек након усвајања Бечкеречког програма. Светозар Милетић се држао својих начела и програма странке и од тога није одступао. Но, околности му нису ишле наруку. Након што је тамновао у Вацу, код Милетића су се јавили психички проблеми изазвани одумирањем једног дела мозга, који су се временом само продубљивали и до краја живота се Милетић није изборио с болешћу.

Колико год се залагао за демократски систем, сарадници су Милетићу замерали да превише централизује своју политику. Дошло је до појаве нове омладине, вршачких радикала, којима се Милетић оштро супротстављао. Ту му се придружује Миша Димитријевић који је омладини покушао да објасни да њихов социјални програм није у складу са српским националним програмом. Тада долази до првих анимозитета између Димитријевића и нове омладине коју су предводили Лаза Нанчић и Јаша Томић.

Након пасивизације Светозара Милетића у странци се јављају три фракције, а на самом челу странке Милетића је наследио Миша Димитријевић, победивши на изборима у шајкашкој области.