Предавање Милована Балабана „Бизмарк – легенда и заоставштина” на Јутјуб каналу КЦНС

Предавање историчара Милована Балабана на тему „Бизмарк – легенда и заоставштина” (13. 4. 2023) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

Са уобичајених „руских тема”, Милован Балабан најновијим троделним предавањем прелази на питање значаја који је као историјска фигура и важан политичар имао Ото фон Бизмарк. Балабан наводи да његово име прате легенда и слава, какве је уживао овај „гвоздени” пруски и немачки канцелар, ујединитељ Немаца и утемељивач Другог рајха. „Бизмарк је свакако политичар који је обележио читав XIX век и вероватно најаутентичнија политичка фигура у немачком народу”, рећи ће Балабан и предочити пратиоцима трибинског програма концепт потоњег уједињења „под Бизмарковом диригентском палицом”.

Севернонемачки савез оставио је ван свог састава свега четири јужне немачке државе. На челу овог савеза свакако се нашао канцелар Ото фон Бизмарк, чинећи на тај начин пресудан корак ка уједињењу. Оценио је како ваља превазићи јужњачко нерасположење према идеји пруског вођства – тада се Француска указала кључним непријатељем, а победа у том рату значила је проглашење пруског краља Вилхелма I за цара Немачке, што је уједно утемељило Друго немачко царство приликом чијег оснаживања је Бизмарк одиграо најважније дипломатске потезе. У овом трећем делу предавања о Бизмарку, Балабан ће посебно обрадити његов одлазак са власти и последње године живота, бавећи се и његовом репутација која је прешла у легенду. Такође, биће назначено и како је изгледала посматрана политичка сцена након Бизмарка.