Предавање Милована Балабана „Јован Рапајић – једна судбина“ на Јутјуб каналу КЦНС

Предавање историчара Милована Балабана на тему „Јован Рапајић – једна судбина“ (15. 12. 2023) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

Следећи праксу да се бави темама о којима се кроз историју мало писало и које су мање познате широј јавности, Милован Балабан закључује серију предавања за ову календарску годину причом о свештеномученику Јовану Рапајићу.

Јован Рапајић рођен је 1910. године као Бранко, од оца Стојана и мајке Стане, у селу Крнавици код Коренице, у Лики. Још као дечак остао је без родитеља. Школовао се о трошку државе, живећи у интернату. На Богословском факултету у Београду дипломирао је 1935. године. Монашки постриг је примио 1936, свештеномонашки чин 1938. године, а епископ браничевски Венијамин га је 1939. године одликовао чином синђела. Након тога, исте године, Свети владика Николај га је у Жичи одликовао чином протосинђела.

Отац Јован се побожношћу и умом истицао још као ђак богословије, а потом и као студент Богословског факултета. Текстове је објављивао у „Светосављу”, часопису студената Богословског факултета, „Хришћанској мисли”, „Хришћанском делу”, „Путу”, „Идејама“, „Мисионару”, те у „Православној хришћанској заједници”.

 У последњој деценији двадесетог века, када су се стекли услови да се без опасних последица може говорити и писати о црквеним и националним питањима из времена Другог светског рата, објављено је неколико публикација о животу и раду Јована Рапајића, о коме се, од његове мученичке смрти па до тада, готово ништа није могло прочитати.

0