Предавање Милована Балабана „Југословенска политика српске елите“ на Јутјуб каналу КЦНС

Предавање историчара Милована Балабана на тему „Југословенска политика српске елите“ (26. 10. 2023) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

Политика југословенске државе свакако је била југословенска, никако српска и она је резултат претходних неколико деценија напуштања заветног наратива који је од Светог Саве, Немањића и Пећке патријаршије до Карађорђа и Милоша био доминантан осећај српског народа и заједнице. У другој половини 19. века дошло је до напуштања тог наратива и створена је једна заједница у којој су интереси страних сила били пресудни. Срби нису имали снаге да се одупру тим процесима и ушли су у Југославију сматрајући да ће и други народи прихватити ту државу. Испоставило се да други народи нису у потпуности прихватили ову заједницу, сматрали су је транзитном станицом ка стварању својих националних држава. Срби су у том периоду били духовно дезоријентисани, преовладавао је титоизам, а последице су стигле деведесетих година када су Срби потпуно неспремни ушли у рат са непријатељима, не само суседним већ и читавим светом на супротној страни.

Балабан на крају истиче да је слом и бродолом који смо доживели деведесетих година, могућност да се вратимо на прави пут с ког смо скренули. То је прави и једини пут ка спасењу и стварању услова за један смислен живот.