Предавање Милована Балабана „Реч-две о Владици Николају“ 19. маја на Јутјуб каналу КЦНС

Предавање историчара Милована Балабана на тему „Реч-две о Владици Николају“ можете погледати 19. маја у 21.00 час на нашем Јутјуб каналу.

На предавању ће бити речи о Владици Николају, Светом Николају жичком и охридском. Један други светитељ, пустињак ћелијски Отац Јустин, за њега је рекао да је не само стуб српске цркве и народа, већ највећи Србин после Светог Саве. Не претендујемо да проникнемо потпуно у личност овог духовника, јер је то привилегија само оних најсветијих и најуроњенијих у православну духовност и предање. Покушаћемо да кажемо неколико биографских речи о овом великом човеку, заиста светском човеку, великом писцу и духовнику, познатом широм православне васељене.

Говорићемо о, условно речено, првом делу његовог живота који траје до његовог одласка на Охрид, када је он покушао да нађе компромис између овога света и Христа, а потом и о оном другом делу, када постаје пустињак охридски, аскета најстрожег православног типа. Тада настају његова најбоља дела, а страдање током Другог светског рата као и прогонство после рата га стављају у ред мученика за свој народ и своју веру. Овакву личност је немогуће приказати потпуно, али покушаћемо да Владику Николаја кроз реч-две, како се каже у наслову, макар приближимо нашим гледаоцима.