Предавање Миреле Лончар „Значај религије у политичком животу Јапана“ на Jутјуб каналу КЦНС

Предавање Миреле Лончар „Значај религије у политичком животу Јапана“ (17. 5. 2023) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

Као повод за одржавање предавања посвећеног религији у политичком животу Јапана Мирела Лончар наводи значајан јубилеј – прошле године навршило се 140 година од успостављања дипломатских односа између Србије и Јапана. Према њеним наводима, кључна вредност која повезује две земље јесте солидарност, која је посведочена бројним примерима помоћи једне државе другој у тешким тренуцима. Осим тога, некадашњи премијер Јапана Шинзо Абе је током историјске посете Београду 2018. истакао како је Србија кључна држава на Западном Балкану за стабилност региона. Када је реч о прожимању политике и религије, Лончар истиче ову годину као својеврсни јубилеј – 30 година од формирања дисциплине политикологија религије. Религија и политика су увек биле у уској вези – примера ради, функција верских вођа може бити политичка као што је то случај са папом који је и суверен Ватикана и поглавар Римокатоличке цркве или јапанским царем. Мирела Лончар хронолошки представља Јапан, приказујући колико је религија важан друштвени елемент, како за народ Јапана тако и за његов политички живот.

Од првог цара Јапана као симбиозе религије и политике у Јапану, преко владавине шогуна и самураја, Токугава периода, Меиђи периода па све до Другог светског рата након ког се цар Хирохито одрекао божанског статуса, предавањем је описан широк круг у центру ког се налази спрега шинто религије и јапанске државе. Лончар наводи како је након пораза у рату Јапан формално постао секуларна земља, а народ се фокусирао на постизање економског развоја и мира. Као највеће изазове религије у савременом Јапану издваја питање Јасукуни храма које изазива међународне тензије, везу између верског покрета Сока Гакаи и политичке партије Нови Комеито, као и деловање секте Аум Шинрикио. Интересантно за овај култ чији је циљ свргавање јапанске владе и изазивање нуклеарног рата између Јапана и САД како би се „очистио свет“, јесте то што су деведесетих година прошлог века у Музеју Николе Тесле у Београду тражили тајно оружје, а Црна Гора је 2016. протерала 58 људи повезаних са овом групом, која је у земљи држала конференцију.