Предавање Милована Балабана „Реч-две о Владици Николају“ на Јутјуб каналу КЦНС

Предавање историчара Милована Балабана на тему „Реч-две о Владици Николају“ (19. 5. 2023) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

Мајско предавање Милована Балабана посвећено је истакнутом теологу и беседнику, новоканонизованом српском светитељу Владици Николају.  Никола Велимировић, Свети Николај Охридски и Жички или Николај Велимировић рођен је у Лелићу код Ваљева 1880. године. У младости је тешко оболео од дизентерије и заклео се да ће посветити свој живот Богу ако преживи. Преживео је и замонашио се под именом Николај.

После основне школе, гимназије у Ваљеву и Богословије у Београду, уписао се на Богословски факултет у Берну у Швајцарској, где је одбранио и докторску. 1909. године замонашен је у манастиру Раковица. По жељи митрополита Димитрија, Николај Велимировић проводи извесно време у царској Русији. Желећи да упозна западни свет са нечувеним страдањима српскога народа за време Првог светског рата и о праведној борби коју је Србија водила за своје ослобођење, српска влада је одлучила да га упути у Енглеску и Америку.

Владика Николај је обновио српско црквено беседништво, поставши један од најчувенијих беседника у историји Српске православне цркве. Његова дела сабрана су у тринаест томова.

‒ Мисионарски рад владике Николаја био је по обиму огроман, а по садржају свестран и може се само поредити са делатношћу Светог Саве ‒ истакао је Балабан.