Предавање Милована Балабана „Страдање српског народа у Другом светском рату“ 20. јуна на Јутјуб каналу КЦНС

Предавање историчара Милована Балабана „Страдање српског народа у Другом светском рату“ можете погледати 20. јуна у 21.00 сат на нашем Јутјуб каналу.

На предавању ће бити речи о великом, практично библијском страдању једног народа током најкрвавијег рата у досадашњој светској историји. На досадашњим предавањима обрађено је више тема из Првог светског рата, као и о учешћу Србије у овом сукобу, али Други светски рат није био у тој мери предмет предавања. Учешће српског народа у овом сукобу није пратила толико слава, колико страдање до тада незамисливо – страдање народа који је вековима и до тада био изложен притисцима и прогонима.

Оно што ће бити апострофирано на предавању јесте положај народа у околностима када је нацистички окупатор загосподарио државом, а потом је изделио својим савезницима – српским суседима, укључујући и оне који су дотад живели с нама у истој држави. Испоставиће се да су баш они били најсуровији према Србима. О томе зашто је било тако, те како се све дешавало говорићемо на предавању.