ГОДИНУ ДАНА ОДСЕКА ЗА ИТАЛИЈАНСКЕ И ИБЕРОАМЕРИЧКЕ СТУДИЈЕ НА УНИВЕРЗИТЕТУ У НОВОМ САДУ

На Филозофском факултету Универзитета у Новом Саду већ деценијама влада све веће интересовање за учење италијанског и шпанског језика, као и за упознавање са елементима културе, цивилизације и књижевности ових народа. Стога је у јуну прошле године основан Одсек за италијанске и ибероамеричке студије, настао спајањем Лектората за италијански језик и Лектората за шпански језик Одсека за романистику. Искуства професора и прве генерације студената у протеклих годину дана била су изузетно позитивна, а промоције шпанског и италијанског језика на Фестивалу науке и Данима отворених врата Филозофског факултета веома посећене.

Програм рада новог Одсека заснован је на савременој и мултимедијалној настави, развијању интерактивности и дигитализације, док су нови студијски модули врло атрактивни, разноврсни, богати и јединствени у земљи и региону. Обухватају изучавање италијанске и ибероамеричке филологије, у комбинацији са другим филологијама и дисциплинама, кроз подробно стицање знања из домена италијанског односно шпанског језика, италијанске, шпанске и хиспаноамеричке књижевности и културе, те преводилачких компетенција. Захаваљујући Еразмус + програмима размене студенти имају прилику да проведу један семестар на неком од шпанских и италијанских универзитета, као и да учествују у заједничким активностима са вршњацима са европских и латиноамеричких институција.

Поред наставних активности, нови Одсек је организовао бројне научне, стручне и културолошке догађаје којима је могла присуствовати и шира јавност: филмске пројекције, сусрете са еминентним личностима из области италијанског и шпанског језика односно италијанске и хиспанске књижевности и културе, изложбе књига, Светски дан поезије, Недељу италијанског језика у свету, Недељу италијанске кухиње, Дане Шпаније итд. У мају ове године Одсек је организовао велику међународну конференцију из италијанистике која је окупила око 90 универзитетских професора и научника из 16 земаља, што је била прилика за представљање ширем региону. Студенте прве генерације Одсека посетили су током академске године амбасадор Италије, Шпаније, Мексика и Аргентине, као и директори Италијанског института за културу и Института Сервантес у Београду, који годинама сарађују са Филозофским факултетом, пружају подршку и доприносе развоју ових филолошких студија.

Ове године пријављивање кандидата за упис на основне студије могуће је 21, 22. и 23. јуна, док је полагање пријемног испита организовано 29. jуна. За модул Италијански језик, књижевност и култура предвиђено је 8 буџетских и 15 самофинансирајућих места, а за модул Шпански језик, књижевност и култура 13 буџетских и 20 самофинансирајућих места.

Кандидати заинтересовани за студијске модуле Италијански језик, књижевност и култура и Шпански језик, књижевност и култура могу да бирају коју врсту пријемног теста ће полагати. Уколико у претходном школском образовању нису учили ове стране језике, могу полагати пријемни из матерњег језика, а ако имају елементарно предзнање из ових језика могу полагати тест из италијанског одн. шпанског језика на нивоу А1.2. Кандидати који су у трећем и/или четвртом разреду средње школе освојили једно од прва три појединачна места на такмичењу које организује Министарство просвете Републике Србије или на међународном такмичењу из предмета који се полаже на пријемном испиту, ослобођени су полагања пријемног, а признаје им се да су постигли максималан број бодова. Подробнија обавештења у вези са спровођењем конкурса и пријемним испитом истакнута су на сајту и друштвеним мрежама Филозофског факултета.