Предавање Миреле Лончар „ЗНАЧАЈ РЕЛИГИЈЕ У ПОЛИТИЧКОМ ЖИВОТУ ЈАПАНА“ 17. маја на Јутјуб каналу КЦНС

Предавање Миреле Лончар на тему „ЗНАЧАЈ РЕЛИГИЈЕ У ПОЛИТИЧКОМ ЖИВОТУ ЈАПАНА“ можете погледати 17. маја у 20.00 часова на нашем Јутјуб каналу.

Религија представља важан, ако не и најважнији фактор који утиче на политику. Религија и политика су готово увек биле у уској вези, прожимале се и допуњавале. С тим у вези, циљ нашег предавања биће да прикажемо на који начин политички вођа, шеф државе – суверен може поред политичке да има и религијску функцију. Како бисмо то доказали, анализираћемо пример суверена Јапана – јапанског цара. Цар Јапана директни је потомак богиње сунца Аматерасу и представља врховног свештеника царске шинто религије. Поред наведеног, приказаћемо колико је религија важан друштвени елемент, како за народ Јапана, тако и за политички живот најстарије наследне монархије на свету.

Повод за одржавање овог предавања јесте податак да је прошле године обележено 140 година од успостављања дипломатских односа између Србије и Јапана. Такође, ове године обележава се 30 година од формирања политиколошке дисциплине – политикологије религије.