Предавање мср Миреле Лончар „Питање Северног Кипра у савременом политичко-религијском контексту“на Јутјуб каналу КЦНС

Предавање мср Миреле Лончар на тему „Питање Северног Кипра у савременом политичко-религијском контексту“ (29. 2. 2024) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

Поводом обележавања четрдесет година од проглашења независности спорне Турске Републике Северни Кипар отворена је џамија Др Суат Гунсел, највећа на том острву. Многи турски званичници, укључујући и председника Републике Турске Реџепа Тајпа Ердогана, истичу да је питање Северног Кипра турски национални циљ. На трагу реченог, предавање има за циљ да, истражујући однос национализма и ислама, покуша да понуди одговор на истраживачко питање које гласи: да ли је питање Северног Кипра, поред турског националног циља, уједно и исламски циљ, с обзиром на чињеницу да на северу Кипра живи 97% муслимана?

Да ли Кипар може представљати раскрсницу две велике цивилизације, и, ако да, какве то последице може имати на статус острва, као и његово међународно окружење? Поред анализе овог питања, на предавању је представљена и упоредна студија случаја непризнатих, спорних „држава“ – Турске Републике Северни Кипар и такозваног Косова.