Предавање мср Огњена Карановића на тему „РАТ У УКРАЈИНИ – ИЗМЕЂУ ИСТОКА И ЗАПАДА“ на Jутјуб каналу КЦНС

Предавање историчара мср Огњена Карановића на тему „РАТ У УКРАЈИНИ – ИЗМЕЂУ ИСТОКА И ЗАПАДА“ (18. 5. 2022) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

Нова трибина историчара Огњена Карановића тематизује рат у Украјини кроз призму односа између Истока и Запада, са идејом да се иако резултати о изгледу света у будућности нису познати представе и интерпретирају закључци до којих су дошли научници, аналитичари и сви они који се из различитих перспектива баве овим питањем. Карановић истиче да би био необјективан када би по питању трајања рата исказао оптимизам о скоријем окончању, будући да бројни параметри указују на то да Русија неће дозволити да из рата изађе као поражена страна, без обзира на то да ли је реч о њеној империјалној свести, части, кредибилитету и интегритету. С друге стране, ако је национализам доминантан фактор у Украјини, јасно је да могућност независности Доњецка и Луганска за политичке елите у овој држави није прихватљива. Оно што је извесно јесте то да ће у крајњој инстанци рат бити решаван на релацији САД и Русија, али како Запад не показује вољу да се сукоб реши мировним споразумом, то се неће десити у скоријој будућности.

Карановић наводи да морамо бити опрезнији више него икад, јер постоји могућност да рат из Украјине буде извезен на околне државе и шире. Такође, можемо се само надати и молити да не дође до нуклеарног рата и да „цену глупости човечанства не плаћамо у броју рендгена због свега што производе нуклеарне олује“. Од реформи Петра Великог Русија је тежила остварењу блиских односа са Европом, на шта је циљао и Путин, следећи Де Голову идеју о Европи од Атлантика до Урала, односно, од Лисабона до Владивостока, која је срушена низом сукоба током којих су отварани бројни фронтови који су имали за циљ дестабилизацију Русије.