Предавање мср Срђана Граовца „МАЛТЕШКИ ВИТЕЗ И РУСКИ ЦАР – ПАВЛЕ I РОМАНОВ” на Jутјуб каналу КЦНС

Предавање историчара мср Срђана Граовца на тему „МАЛТЕШКИ ВИТЕЗ И РУСКИ ЦАР – ПАВЛЕ I РОМАНОВ” (12. 4. 2023) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

На трибини под насловом „Малтешки витез и руски цар Павле I Романов” Срђан Граовац је говорио о личном животу овог руског владара, а посебно о веома компликованом и тешком односу који је имао са својом мајком Катарином Великом. Павле је Катарину II сматрао узурпаторком која је противзаконито задржала круну и након његовог пунолетства и која га је све време своје владавине држала подаље од управљања државом. Самим тим, његов долазак на власт 1796. значио је и почетак обрачуна са Катарининим наслеђем, како у унутрашњој тако и у спољњој политици. Граовац је нагласио како је тиме вероватно пропуштена драгоцена шанса да у време компликованих односа на западу Европе, изазваних Француском буржоаском револуцијом, Русија настављањем агресивне политике према Османлијском царству убрза решавање Источног питања – како у своју, тако и у корист поробљених балканских хришћана.

Такође, Граовац је указао на то да је Павле одмалена читао дела о витезовима, па тако и јовановцима или малтешким витезовима, што је на њега свакако имало утицај да тај католички витешко-монашки ред узме под своју заштиту. Управо зато Павле није могао да пређе преко Наполеонове инвазије на Малту, коју је практично сматрао својим поседом у Средоземљу и ступио је у коалиције са Аустријом и Британијом против Француске. Међутим, убрзо је направио драматичан заокрет. Услед неслагања са савезницима, напустио је ту коалицију и направио савез са Француском против Британије. Управо су Британци кумовали стварању завере против Павла, у коју су били укључени утицајни руски племићи и његов син Александар, а која је 1801. довела до његовог убиства.