Предавање Лазара Слепчева „ОДНОСИ ЕУ И РУСИЈЕ” на Jутјуб каналу КЦНС

Предавање политичког аналитичара Лазара Слепчева „ОДНОСИ ЕУ И РУСИЈЕ” (12. 4. 2023) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

Трибина посвећена односима ЕУ и Русије тематски се наставља на претходна два излагања Лазара Слепчева – о односима Европске уније најпре са Европом, њеном базом и старим културним чворишем, а затим са Америком. Слепчев истиче како нас актуелност светских дешавања обавезује на сагледавање односа између Русије и европског Запада и наглашава како кроз векове уназад постоји динамика прожимања њихових културних, економских и војних интереса. Такође, „европски Запад увек према Русији гледа као према некој врсти плена“, што потврђује и чињеница да су кроз историју чести конфликти увек били условљени западним походима на Исток и саму Русију. Слепчев прави широк лук приказивања ових односа кроз историјски осврт на Царску Русију и владаре који су кројили спољну политику земље кроз векове, ближећи се савременом тренутку и добро познатим актуелним односима.

Примарни део ове анализе јесте самеравање односа европског Запада и Русије у периоду након Другог светског рата, који Слепчев именује вододелницом по питању међусобних релација. Он представља функционисање ових односа у светлу различитих дешавања, успона и падова обе стране, дотичући се на концу актуелне украјинске кризе када су везе између ЕУ и Русије дефинитивно доживеле прави фијаско и бродолом, те је постало јасно како се Русија у последњих неколико година све више окреће другим, новим партнерима на другим странама света и на другим континентима.