Предавање Мухарема Баздуља „Животи песника“ на Јутјуб каналу КЦНС

Предавање Мухарема Баздуља на тему „Животи песника“ (11. 10. 2023) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

Октобарска трибина Мухарема Баздуља представља десето по реду предавање из циклуса „Сведоци Атлантиде“ и, како сам аутор истиче, улазимо у само финале с обзиром на то да нам преостају још два предавања са којим би аутор заокружио циклус.

Идеја данашњег предавања јесте да кроз две биографије писаца које су написали страни аутори покажемо како су они видели Југославију, посматрајући је кроз призму конкретне биографије. Реч је о, како Баздуљ истиче, два највећа писца српског језика у 20. веку – Иви Андрићу и Данилу Кишу. Аутор биографије о Андрићу је Михаел Мартенс а књига носи наслов У пожару светова. Аутор друге биографије о којој ће данас бити реч јесте Марк Томсон (Извод из књиге рођених, Прича о Данилу Кишу). Биографију о Кишу са енглеског језика превео је управо Баздуљ а такође је учествовао и у изради Андрићеве биографије Михаела Мартенса.

Баздуљ истиче да ће покушати да буде објективан у анализи ових биографија на тај начин што се неће превише бавити књижевно-историјском вредношћу дела, него ће покушати да анализира позиције ова два аутора различитог порекла, генерација, образовања и академског статуса кроз биографије два различита човека.