Предавање новинара и публицисте Милорада Вукашиновића на тему „Свет после Фултона (1945–1971)“ на Јутјуб каналу КЦНС

Предавање новинара и публицисте Милорада Вукашиновића на тему „Свет после Фултона (19451971)“ (4. 7. 2024) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

После Другог светског рата 1945. године догодила се двострука победа – победа америчке таласократије и совјетске континенталне моћи. Ако је после Хирошиме и Нагасакија изгледало да су САД непобедиве, победа комунистичке револуције 1949. године у Кини потпуно је изменила послератну геополитичку парадигму. Након што су Американци здушно радили на цепању великих европских територија, првенствено окупљених око Немачке, и источноазијских територија окупљених око Јапана, појава огромног комунистичког региона у Далекој Азији свакако није била по вољи вашингтонским стратезима. То је био један од повода за почетак Хладног рата и заоштравање општесветске ситуације, а убрзо и покретање рата у Кореји.

У исто време територијална „пат позиција“ створена после Другог светског рата на Старом континенту наметнула је преосмишљавање западне геополитике у правцу стварања антикомунистичког конзорцијума чије је формирање најавио Черчил у свом познатом фултонском говору почетком марта 1946. године.

Један од заједничких пројеката „дипломатије Хладног рата“ свакако је било и формирање Билдерберг групе (1954) која је временом прерасла у најутицајнији неформални канал за промовисање идеја антикомунистичког конзорцијума.