Предавање Огњена Карановића на тему „Споразум Цветковић−Мачек и српско-хрватски односи у Краљевини Југославији 1939. године“ на Јутјуб каналу КЦНС

Предавање Огњена Карановића на тему „Споразум Цветковић−Мачек и српско-хрватски односи у Краљевини Југославији 1939. године“ ( 24. 11. 2020 ) можете погледати на званичном Јутјуб каналу Културног центра Новог Сада.

„26. августа 1939. потписан је споразум између Драгише Цветковића и Влатка Мачека, а шеф ХСС именован је за потпредседника нове Југословенске владе“, рекао је Огњен Карановић на данашњем предавању у КЦНС. Тада је створена Бановина Хрватска која је обухватала Савску и Приморску бановину, хрватске котаре то јест срезове из бановина Брчко, Травник, Фојницу из Дринске бановине, Дервенту и Градачац из Врбаске, Дубровник из Зетске, те Илок и Шид из Дунавске бановине, на које су пренесене надлежности из области пољопривреде, трговине, индустрије, шума, рудника, грађевине, социјалне политике, народног здравља, физичког одгоја, правде, просвете и унутрашње управе. Послови који су се тицали спољне политике, војске, железнице и поште остали у надлежности југословенских власти. Након мартовског војног пуча 1941. године Влатко Мачек је као услов свог уласка у владу затражио проширење надлежности банских власти и на послове жандармерије.

Формирање Бановине Хрватске критиковали су српски опозиционари, а и хрватски политичари су донекле изразили своје незадовољство јер им овим  нису била испуњена сва очекивања. Влатко Мачек се 29. августа 1939. обратио јавности, износећи тачке из споразума које су представљале камен спотицања. Најпре се то односило на поделу територија.

„Уопште узев, споразум Цветковић–Мачек означио је победу етноцентристичке концепције ХСС. Нарушавањем државног централизма започет је процес даљег преуређења Краљевине Југославије“, истакао је Карановић.