Предавање Предрага Рајића на тему „ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ У ЦРНОЈ ГОРИ 2023” на Јутјуб каналу КЦНС

Предавање геополитичког аналитичара Предрага Рајића на тему „ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ У ЦРНОЈ ГОРИ 2023” (2. 6. 2023) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

Уочи предстојећих парламентарних избора 11. јуна у Црној Гори, Предраг Рајић анализира тренутна истраживања јавног мњења и прогнозира које политичке опције имају највеће шансе за бољи и запаженији успех.

У Црној Гори је на снази пропорцијални изборни систем, гласа се за затворене листе. Изборни цензус износи 3% а Парламент броји 81 посланика Скупштине Црне Горе. На овим изборима ће се такмичити 15 изборних листа – 17 је поднело захтев да се квалификује и буду опције на изборном листићу, али две опције нису успеле да испуне услове.

Рајић прогнозира да ће политичка партија Покрет „Европа сад!“ на челу са Милојком Спајићем имати највећу подршку гласача Црне Горе, иако је партија подељена између два човека, Спајића и актуелног председника Јакова Милатовића. Према истраживању јавног мњења, њихов резултат може ићи и преко 30%. Следећа политичка опција која би могла да достигне запаженији успех јесте Демократска партија социјалиста, са чијег се чела повукао бивши председник Црне Горе Мило Ђукановић, и, како Рајић истиче, ова партија тренутно има веома млад кадар у чијим се редовима налазе људи који нису никад обављали никакве функције, ни у извршној ни у законодавној власти, ни на локалу. Рајић прогнозира да би ова опција, заједно са својим коалиционим партнерима, могла да освоји 25% гласова.

На трећем месту, истиче Рајић, реално је да буде бивши Демократски фронт – Коалиција за будућност Црне Горе, на челу са Миланом Кнежевићем. Њихов резултат би могао да буде око 15% а све испод би се сматрало великим неуспехом. Коалиција Бечић–Абазовић би такође могла да буде видљивија на овим парламентарним изборима, упркос њиховим међусобним неслагањима. Рајић прогнозира да би управо Покрет „Европа сад!“ могао да формира владу са Демократама и Покретом грађана УРА, наравно уз мањине.