Предавање Предрага Рајића на тему „Срби и Американци: други део“ на Jутјуб каналу КЦНС

Предавање геополитичког аналитичара Предрага Рајића на тему „Срби и Американци: други део“ (17. 5. 2022) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

Након трибина о америчкој политичкој сцени и друштвеној збиљи, односима између Сједињених Америчких Држава и Србије у прошлости, Предраг Рајић пажњу посвећује односима две државе у садашњости и предикцијама за функционисање у будућности. Он најпре износи фундаментални став, који се до сада показао као исправан, како Србија и Срби не могу у потпуности остварити националне циљеве ако немају сарадњу са САД, јер „морамо погледати геополитичкој истини у очи“. Нова гвоздена завеса биће „дебља, виша и источније постављена“, што додатно усложњава нашу геополитичку позицију. Мало је писано о томе да је након успостављања односа Америке и Југославије средином прошлог века, Америка уложила огроман новац на основу ког се Југославија развијала и градила инфраструктуру.

Рајић напомиње како морамо имати разумевање (што није исто што и оправдавање) за одређене ставове СједињенихАмеричких Држава, будући да нас историја учи како ти ставови могу бити променљиви, нарочито када су у питању односи на релацији велика сила – мала држава. Американци, према његовим речима, умеју да на адекватан начин сагледају своје интересе, а да спољнополитичке ставове формирају на прагматизму и флексибилности.

Предраг Рајић је похвалио трибински програм Културног центра Новог Сада као ретко место у Србији које је платформа за дискусију и размену идеја на начин који до појаве ове базе – која се не само квантитативно, већ и квалитативно увећава и надограђује сваком новом трибином – код нас није био могућ и препознат као важан.