Предавање Срђана Граовца на тему „Стварање Титове Југославије и велике силе“ на Jутјуб каналу КЦНС

Предавање Срђана Граовца на тему „Стварање Титовoj и велике силе“ (27. 5. 2021) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

Говорећи о стварању комунистичке или Титове Југославије, Граовац се посебно осврнуо на кључну улогу коју су велике силе имале у њеном формирању.

На другом заседању АВНОЈ-а донесене су одлуке о стварању државне организације нове Југославије, која је добила свој парламент и владу. Усвајањем декларације и одлука обезбеђене су тековине народноослободилачког рата и онемогућен је повратак на предратно стање и пре свих одбачена могућност поновног успостављања монархије за коју се залагала Велика Британија, видећи своју продужену руку у Дражи Михајловићу. Равногорски покрет је усвојио резолуцију потпуно супротну декларацији коју је формулисао АВНОЈ.

-Међутим, комунисти, под вођством Тита, крајем новембра 1943. сазвали су састанак у Јајцу на ком је одлучено да се створи нова влада и нови устав. Закључци са овог састанка проглашени су тековинама Титове герилске борбе – рекао је Граовац.