ПРЕДЛОЖЕН РЕБАЛАНС ПОКРАЈИНСКОГ БУЏЕТА УВЕЋАН ЗА 3,71 МИЛИЈАРДУ ДИНАРА

ПРЕДЛОЖЕН РЕБАЛАНС ПОКРАЈИНСКОГ БУЏЕТА УВЕЋАН ЗА 3,71 МИЛИЈАРДУ ДИНАРА

Покрајинска влада, на данашњој седници којој је председавао Игор Мировић, предложила је ребаланс покрајинског буџета за 2021. годину у обиму од  81,36 милијарди динара, што представља повећање за 3,71 милијарду динара, односно 4,8 % у односу на актуелни буџет. 

Предложеним ребалансом капитални део буџета повећан је и износи 19,41 милијарду динара. Буџет се повећава из оног његовог дела који представља највећи потенцијал, а то су порески приходи – приходи од пореза на зараде и пореза на добит, што је најдиректнији показатељ стања запослености, висине просечних плата и профитабилности привреде. 

Предлог одлуке о ребалансу упућен је Скупштини АП Војводине. 

За превремну отплату јавног дуга насталог у време претходне админстрације, из покрајинског буџета биће усмерено 900 милиона динара, чиме ће се знатно смaњити оптерећење буџета за 2022. и 2023. годину. 

Овим ребалнсом предвиђена су издвајања за капиталне пројекте пре свега, у областима, привреде и водопривреде, здравства, образовања и културе, развоја спорта и социјалне и демографске политике. 

Водопривредним предузећима биће усмерено 600 милиона динара за инвестиционе радове и одржавање водних мрежа. 

За подстицаје привредном и туристичком развоју и подршку женском предузетништву  и малим и средњим предузећима, опредељено је укупно 357 милиона динара. 

За реконструкцију и адаптацију зграде очне клинике Клиничког центра Војводине обезбеђено је 310 милиона динара. 

Обезбеђен је и новац за почетак радова на изградњи Студентског културног центра у Новом Саду, као и за реконструкцију, адаптацију и санацију три дома културе – у Велебиту, Голубинцима и Ловћенцу. 

Овим ребалансом, предвиђена су и улагања за опремање Научно-технолошког парка у Новом Саду након завршетка друге фазе радова који се очекују крајем септембра, као и за санацију објеката и простора које користе основне и средње школе у АП Војводини. 

Велика улагања предвиђена су и за доградњу и реконструкцију Дома за душевно оболела лица у Чуругу као и за друге домове социјалног старања и установе социјалне заштите које воде бригу о деци.