Primena fotografske etike i medijskih zakona u praksi

Tribina pod nazivom „Primena fotografske etike i medijskih zakona u praksi“, u organizaciji Centra za razvoj fotografije, održana je juče na Otvorenom univerzitetu.

Današnji mediji prilično su se udaljili od pojma etike, koji je često nepoznat mladim novinarima, a ona podrazumeva različite vrste odgovornosti u odnosu na čitalačku ili gledalačku publiku, naglasio je Zvezdan Mančić, predsednik Centra za razvoj fotografije iz Beograda. Jedan od ciljeva tribine upravo je bio da se skrene pažnja na elemente koji suštinski čine Etički kodeks novinara, kao i Etički kodeks fotografa Srbije. Mančić je napomenuo da se pitanje autorskih prava, kako fotografskih, tako i pisanih, često krši.

foto: pixabay

Prema rečima Mančića, interesovanje za tribine postoji, jer profesionalni fotografi u medijima na ovaj način imaju priliku da pokažu šta njih kao profesiju muči, kao i da pokažu razliku u odgovornosti i ozbiljnosti njihovog rada i onih koji „gravitiraju“ u toj vrsti profesije odnosno priučenih fotografa.

Počev od juga Srbije, Centar za razvoj fotografije održao je niz tribina širom Srbije, a Subotica je šesti grad po redu.

Ostavite odgovor