Промоција збирке песама „Јесењи адађо“ Сунчице Радуловић Торбице 25. септембра у клубу „Трибина младих“

Промоција збирке песама „Јесењи адађо“ Сунчице Радуловић Торбице биће одржана у понедељак 25. септембра у 19 часова у клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада.

Збирку поезије „Јесењи адађо“ представиће ауторка, рецензенти Јелена Марићевић Балаћ и Мирослав Алексић. Водитељка и модератор програма − Мирјана Бановић.

Музички део програма:

Настасја Пекез − саксофон

Анастасија Грк − вокал

Александар Савић − клавир

 

Доследна свом пантеистичком доживљају природе, песникиња повезује личне доживљаје љубави и радости са променама и процесима у природи, усаглашавајући и на душевној и на духовној равни јединство мисли, слике и речи. У том синестезијском јединству, њени стихови носе знак поетског дијалога или вишег сагласја између човекове душе и природе, односно неба. Таква врста метафизичке зрелости и одступнице коју песникиња прави од ефемерног, свакодневног и маргиналног, посебно је дошла до изражаја у трећем, завршном циклусу збирке, у којој се држи својеврстан „час цивилизацијске анатомије“, али и антиномије. Почетни лирски штимунг Јесењег адађа крунише се зрелом спознајом света и живота, који се попут зрелих (духовних) плодова стављају пред читаоца. Све је у овој збирци зрело – и мотиви, и мелодија, и ритам, и порука; као и време када се појављује у стваралачкој и животној доби ауторке.

                                                                                                                                                                                                                                                                                     Др Марија Јефтимијевић Михајловић

У дубину семантички прозрачних песничких слика пружају се метафизички краци, одакле необичном јачином зрачи поетска ведрина. Са тим поетско-духовним озарењем и оптимизмом, које нису засенили чак ни поједини меланхолични или носталгични импулси, немамо често прилику да се сретнемо у нашој савременој поезији, обремењеној веристичким и цинично-критичким топосима. У овим песмама се славе лепота, истина и живот, на емотивно деликатан начин. Песникиња избегава странпутицу клишеа, провокације и излишног парадирања. Медитативно-евокативне песме Сунчице Радуловић Торбице подстичу нас да се осмехнемо животу и прихватимо његове изазове, па и непријатна изненађења, зато што се у свему може назрети зрачак смисла и наде.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    Др Јана Алексић БИОГРАФИЈА

Песникиња Сунчица Радуловић Торбица живи и ради у Новом Саду. Песме су јој објављиване у многим угледним књижевним часописима, зборницима поезије, електронским страницама за књижевност и културу. Њена поезија превођена је на енглески, руски, румунски, русински, италијански, бугарски и грчки језик.

Објавила је збирке поезије: Николајевски ноктурно (Прометеј, 2018) Одбрана пролећа (Прометеј, 2019), Јесењи адађо (Прометеј, 2023). Такође,  приредила је и објавила у издању Каироса (2020) тројезичну збирку изабране љубавне поезије Као љубав у Тоскани, на српском, бугарском и грчком у којој се појављује и као аутор и преводилац у сарадњи са песникињама Алики Михалидис Телеску (Кипар) и Лалком Павловом (Бугарска). Преводила је и препевала поезију неколико аутора са бугарског језика. Члан је Удружења књижевника Србије, Друштва новосадских књижевника и Матице српске.