Рекапитулација . . . кроз деру . . . мај . . .

Није савршена, али је најбоље решење које се нуди. Погодили сте. Ради се о демократији. Кад год да се постави питање које је уређење друштва најадекватније, од дежурних поправљача демократије следи одговор: Истина је да демократија није савршен облик друштвеног уређења, али . . . По поправљачима демократије, највећа препрека која се на путу до савршенства испречила пред демократију су, ни мање ни више него, људи. Чим се људи освесте и бољи постану, све ће доћи на своје место. Сви ћемо имати иста права. И једнаке шансе да у животу успемо. Док се то не деси, да се ми приближимо дери. Да видимо шта има ново код наших комшија.

Ми ћемо бити спремни . . .

Одужио се наш пут ка ЕУ. Баш се одужио. Таман кад смо помислили да му се назире крај, јер саопштен нам је индикативан датум, почетком маја из бриселског шора стижу црне вести. У нацрту новог седмогодишњег буџета Европске уније, за период од 2021. до 2027. године, ставка о проширењу ЕУ једноставно не постоји. Да је ова страшна и шокантна вест истинита, потврдио је Гунтер Отингер, европски комесар за буџет. Он је на конференцији за штампу потврдио да у буџетском периоду 2021 – 2027 „није одвојен нити један евро за нове чланице“. Али у нама је прорадио инат. Инат осокољен сазнањем да се и пре дешавало да у буџету ЕУ не буде планирана ставка проширење, а да се нова чланица ипак прими. Којој земљи се баш то десило? Комшијама – Хрватској. „Нема потребе да се уносе негативна очекивања, уколико нека од држава кандидата, на пример Србија, буде спремна за чланство, њен пријем ће, ипак, бити омогућен“ истакла је у интервјуу датом „Политици“ министарка Јадранка Јоксимовић. Ма, има тако и да буде. Ми ћемо се спремити. Даћемо све од себе и урадићемо све што се од нас буде захтевало. И бићемо примљени. Имамо ли ми још неког комшију на којег треба да се угледамо? Ево, баш ових дана, Македонци се спремају да промене име држави. На корак су од постизања договора по том питању са Грцима. Зато дајмо се у трк, да што пре испунимо постављене задатке, па да и ми већ једном постанемо члан европске породице.
vidovdan.org
Зрнце соли: Колико брзо може трчати човек спуштених гаћа?

Где сте њега нашли?

Италија никако да добије нову владу. Људи лепо изашли на изборе. Искористили своје право. Демократски изабрали своје представнике и . . . И ништа. Пре који дан пропао је и најозбиљнији покушај да Италијани добију нову владу. Зашто се то десило? Разлог је једноставан. Људи који су изашли на изборе нису лепо гласали. Нису своје поверење поклонили правим кандидатима. Изабрали су криве – неке популисте и евроскептике: Лига и Покрет пет звездица. А ови се досетили да једно од најодговорнијих ресора, министарство економије, дају у руке Паолу Савону, човеку који је познат по својим антиевропским ставовима. Човеку који би се залагао да Италија изађе из евро зоне. Ову ујдурму прекинуо је председник Италије, Серђо Матарела. Одбио је да прихвати кандидата за министра економије којег су предложили криви, јер би његово именовање узнемирило „тржишта и инвеститоре, Италијане и странце“. Наравно, предложио је свог кандидата. Шта мислите кога? Данас вам погађање иде од руке. Да, опет неког технократу. Да ли ће он добити подршку изабраних посланика, или ће можда доћи до још једног преокрета – видећемо. Можда већ данас.
vidovdan.org
Зрнце соли: Чији интереси су милији неком технократи: интереси народа или интереси представника крупног капитала?

Суверенитет на нуклеарни погон

Изгледа да уопште није лако у демократском свету сачувати суверенитет земље и независност приликом доношења иоле крупних одлука. Нарочито ако би се резултати донесених одлука директно косили са интересима великих сила. Великих сила које, наравно, баштине демократију и њене тековине. А приде поседују и огромну војну моћ. Распрострањено је мишљење да земља која би желела да сачува свој суверенитет и луксуз да се приликом доношења одлука већма води само својим интересима мора прибавити нуклеарно оружје. Од таквог мишљења представницима великих сила се диже коса на глави. Председник Америке Доналд Трамп је, канда, посебно осетљив по питању фризуре и њеног кварења. Вероватно је то разлог због којег је повукао Америку из нуклеарног споразума са Ираном. По њему, труло је да Америка буде талац нуклеарне уцене. Није у духу демократије захтевати од јачег да се придржава правила које сам пропагира и намеће целом свету.
vidovdan.org
Зрнце мудрости: Званично време полураспада осиромашене демократије је _______? За Војвођанске вести: Стеван Стојков

Ostavite odgovor