Самостална изложба цртежа Данице Тешић I’m not there од 30. новембра у Ликовном салону

Самостална изложба цртежа I’m not there Данице Тешић биће отворена у понедељак 30. новембра у 17 часова у Ликовном салону Културног центра Новог Сада и уз прописане мере заштите моћи ће да се погледа до 14. децембра.

„Лакше је развалити гвоздене окове него венац цвећа.” (Опат Констан; Бела Хамваш)

Постоји жудња тамног бића за светлошћу. Постоји жудња земље за душом. Постоји један читав свет нама невидљив који се упоредо дешава са овим нашим познатим, уобичајеним, свакодневним. А када у једном трену и постане видљив, само нестане. Шта је то што нас удаљава од њега, што га чини недостижним иако је ту, сада и овде. Овом серијом радова уоквирених називом I’m not there ауторка трага за одговорима који се тичу наше присутности односно одсутности, у тренутку, животу; самим тим, колико успевамо да користимо ово време које имамо и на који начин. Сав онај живи свет око нас, изузев самог човека, у овим радовима представља парадигму за живот онакав какав треба да буде, у свим својим необјашњивим дивотама. Присуство алијенације ствара губитак снаге. Оно што би требало да се намеће као примарна потреба јесте потрага за сигурним местом и борба са неприродним. У свету ликовног стваралаштва ауторка остаје при трагању и истраживању на пољу цртежа као једном од најживљих медија, дајући му графичку ноту и утискујући у њега обрис документа који наставља свој живот и након безброј смрти. Овим радовима уметница жели да позове на реконструкцију свести, присутности и на потрагу за истинским вредностима.

          Даница Тешић , рођена 1987. године у Београду. Дипломирала на Факултету примењених уметности у Београду 2012. године, на Одсеку за зидно сликарство, у класи доцента Николе Божовића. Члан УЛУС-а и УЛУПУДС-а. У статусу самосталног уметника. Самосталне изложбе: • 2019. After time, галерија „Степениште”, Београд • 2019. Зона тишине, галерија СКЦ, Нови Београд • 2018. Линија пресека, галерија куће Војновића, Инђија • 2015. Један дан/једна слика/једна реч, галерија СУЛУЈ, Београд