Sedam bisera modernizma predstavljeni su novosadskoj publici

sedam bisera
Izložba „Paralele slikarstva i tapiserije“ pred publiku postavlja autore zastupljene u zbirkama Rajka Mamuzića i Ateljea 61 u Novom Sadu. Koja dela su obležila modernizam druge polovine prošlog veka na novosadskoj likovnoj sceni pogledajte u narednih mesec dana. Večeras, 20. septembra 2017. godine u 19 časova, u Galeriji likovne umetnosti poklon zbirci Rajka Mamuzića otvorena je izložba „Sedam umetnika: paralele slikarstva i tapiserije“, u saradnji sa Ustanovom za izradu tapiserija „Atelje 61“ u Novom Sadu. Izložba „Paralele slikarstva i tapiserije“ je prilika da se publici predstavi sedam zajedničkih autora zastupljenih u obe novosadske institucije, i to putem tehnika koje čine njihovu osnovnu vokaciju slikarstvo, vajarstvo i tapiserije.
Dela Jovana Soldatovića: skulptura i tapiserija „Dvoje“, 1965. Detalj sa izložbe „Sedam umetnika: paralele slikarstva i tapiserije“, Novi Sad, 2017.
Na konferenciji za novinare obratile su se autorke izložbe dr Ana Rakić i Goranka Vukadinović. One su publici predstavile deo Zbirke Ateljea 61 i legata Rajka Mamuzića, kao i stvaralaštvo poznatih autora: Boška Petrovića (osnivača „Ateljea 61“), Dragutina Cigarčića, Jovana Soldatovića, Stojana Ćelića, Eda Murtića, Dragutina Cigarčića, Stevan Maksimovića i Mladena Srbinovića.
Tapiserija Boška Petrovića
Detalj sa izložbe „Sedam umetnika: paralele slikarstva i tapiserije“
Tapiserije Boška Petrovića
Detalj sa izložbe „Sedam umetnika: paralele slikarstva i tapiserije“
Detalji, skice i privatni predmeti Boška Petrovića, izloženi u okviru postavke „Sedam umetnika: paralele slikarstva i tapiserije“
Odabrana dela ovih autora koja svedoče o jugoslovenskom i srpskom modernizmu druge polovine 20. veka u polju likovnovnih umetnosti, pre svega slikarstva i tada, novom mediju na našoj umetničkoj, sceni-tapiserije. Obeležavajući 30 godina rada i uspešne saradnje ove dve institucije, daje se kratak pregled razvoja novosadske likovne umetničke scene, čime se publici nude biseri modernizma, druge polovine 20. veka.
Detalj sa izložbe „Sedam umetnika: paralele slikarstva i tapiserije“
Detalj sa izložbe „Sedam umetnika: paralele slikarstva i tapiserije“
Najbolja dela likovne i tapiserijske scene od 60-tih do kraja 80 godina prošlog veka možete pogledati u Galeriji likovne umetnosti poklon zbirci Rajka Mamuzića do 20. oktobra. Tekst i fotografije: Varvara Lazarević

Ostavite odgovor