СЕКРЕТАР ИВАНИШЕВИЋ НА РЕГИОНАЛНОЈ СМОТРИ ПРЕХРАМБЕНИХ ПРОИЗВОДА ПРИПРЕМЉЕНИХ НА ТРАДИЦИОНАЛАН НАЧИН

У Хали 3 Београдског сајма, у делу под називом ,,Етно двориште“, данас је свечано отворен петнаести Међународни сајам етно хране и пића. Као и претходних година, фокус је на националним специјалитетима, те производима карактеристичним за ужа географска подручја, најчешће ручне израде и од органски гајених сировина. На овогодишњем сајму представиће се више од 300 произвођача традиционалних прехрамбених производа, рукотворина и занатских производа, као и хране и пића прављених од органски гајених сировина. Циљ манифестације је неговање традиције, културе, мултиетничности и мултикултуралности нашег поднебља, а велику пажњу посетилаца ће привући и разноврсна паковања за традиционалне производе. Покрајински секретар за привреду и туризам др Ненад Иванишевић учествовао је на свечаном отварању ове манифестације међународног карактера, коју  организује Београдски сајам, уз подршку Покрајинског секретаријата за привреду и туризам, Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде и Града Београда, као и Привредне коморе Србије и јединица локалне самоуправе. Иванишевић је истакао да је кључна порука данашњег сајма заједништво доносилаца одлука, излагача и посетилаца из свих крајева наше земље, додавши да ће Покрајински секретаријат за привреду и туризам настојати да у наредној години представи сопствени павиљон на овој веома значајној приредби, где ће Војводина презентовати своју понуду не само Београду, већ и осталим деловима Србије. ,,Чињеница је да је војвођанско туристичко тржиште окренуто ка Београду и спремни смо да покажемо сву разноликост, раскош и лепоту АП Војводине. Кроз конкурсе Покрајинске владе и Секретаријата уложено је преко 500 милиона динара као помоћ привреди и туризму у години која је за нама. Драго ми је да можемо да говоримо о већим буџетима, што показује да је Србија на правом путу, да је економија здрава, те да можемо да улажемо више новца, помогнемо људима, а свакако хоћемо да на свакој манифестацији и предстојећем Сајму туризма заједно представимо наше потенцијале“, рекао је Иванишевић. Сајам је намењен дистрибутерима, добављачима хотела и трговинских ланаца, ресторанима, професионалним гастрономима, куварима, енолозима, сомелијеима, као и купцима и заступницима трговинских и угоститељских ланаца из иностранства. Мали произвођачи наступају на збирним штандовима у организацији Привредне коморе Србије и њених регионалних огранака, задружних савеза Србије и Војводине, градских управа и удружења. Представници АП Војводине су произвођачи из Зрењанина, Руме, Панчева, Опова и других места, у организацији Привредне коморе Србије, док задружни савези Србије, Војводине и Београда, као и Земљорадничка задруга „Сврљижанка“ и Земљорадничка задруга из Рибашевине представљају своје чланове. На овај начин, у континуитету који траје деценију и по, Сајам етно хране и пића афирмише традиционалне производе као прворазредне тржишне и извозне артикле, који свакако већ чине неизоставни део туристичке понуде одређеног микролокалитета, и који често имају сертификат о географском пореклу, као и они који су у поступку добијања сертификата, а са циљем брендирања традиционалних производа. На Сајму се први пут представља и Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде са групом произвођача. Такође, Удружење „Каритас“ представља својих тридесет произвођача традиционалних производа из централне Србије у оквиру сопственог програма подршке. Поред домаћих учесника из читаве Републике Србије, наступају и учесници из Републике Српске и Румуније. Посебан сегмент Сајма етно хране и пића представља изложба рукотворина, коју ове и године организује удружење „Друштво српских домаћина“.