СТОГОДИШЊИЦА РОЂЕЊА НЕЛСОНА МЕНДЕЛЕ

На данашњи дан пре тачно 100 година рођен је један од највећих бораца за људска права Нелсон Ролилала Мандела (Nelson Rolihlahla Mandela; 18. јул 1918. — 5. децембар 2013.). Био је први демократски изабран председник Јужне Африке и први црнац који је обављао ову функцију (9. мај 1994. — јун 1999.). Важи за једног од главних бораца у борби против доминације белаца над црним народом Јужне Африке и против апартхејда. У младости је студирао право. Био је активан у политичком покрету за остварење права црне већине у Јужној Африци. Године 1961. био је један од оснивача војног крила Афричког националног конгреса које је организовало саботаже. Због ове активности, био је оптужен за тероризам, због чега је провео 27 година у затвору (1963.—1990.). После ослобађања из затвора реактивирао се у политици. Био је цењен због свог нереваншистичког става према белцима и због напора које је уложио да уједини Јужноафриканце, који су вековима живели расно и племенски подељени. Добитник је Нобелове награде за мир 1993. године. Цитати Нелсона Менделе:
  • „Делује да је немогуће, све док не успете“.
  • „Боље је бити вођа од назад, а ставити друге од напред, посебно ако славите победу када дођу лепе ствари. Преузмите први ред када дође до опасности. Онда ће људи ценити ваше вођство“.
  • „Морамо да користимо време мудро и заувек схватимо да је увек зрело време да урадимо праву ствар“.
  • „Образовање је најмоћније оружје које можете употребити да мењате свет“.
  • „Схватио сам да храброст није одсуство страха, већ тријумф над њим. Храбар човек није неко ко не осећа страх, већ неко ко га победи“.
  • „Док сам изашао кроз врата и ишао до капије која је водила до моје слободе, знао сам да ако не оставим горчину и мржњу иза себе још увек ћу бити у затвору“.

Ostavite odgovor