Sutra, 1.11. počinje 13.festival FILM ZONE

Sutra, 1.11. počinje 13.festival FILM ZONE

Dan oslobođenja (dok.)

Sreda, 1. novembar 20h, Sava Centar
Sreda, 1. novembar 20h, Kulturni centar Novog Sada
Sreda, 1. novembar 20h, KC Kupina Film (Pozorište lutaka Niš)

Reditelj: Morten Traavik, Uģis Olte
Zemlja: Latvia, Norveška, Slovenija
Godina: 2016
Trajanje: 100’
Jezik: engleski
Uloge: Milan Fras, Janez Gabrič, Luka Jamnik, Rok Lopatič, Ivan Novak, Mina Špiler

Produkcija: VFS FILMS, Traavik.Info
Distribucija: Five Stars Film Distribution
Website: www.liberationday.film
_____________________________

Međunarodna selekcija
Svečano otvaranje

Sinopsis
Pod ljubaznim ali čvrstim smernicama starog fana koji je postao režiser i kulturni diplomata, i na iznenađenje celog sveta, kultni bend Lajbah iz bivše Jugoslavije postao je prva strana rok grupa koja je nastupala u državi-tvrđavi Severnoj Koreji. Suočen sa strogom ideologijom i kulturološkim razlikama, bend se bori da svoje pesme probije kroz iglene uši cenzure, pre nego što dospe do publike koja nikada ranije nije imala priliku da čuje alternativni rok-en-rol. U međuvremenu, propagandni zvučnici su postavljeni na granicu između dve Koreje i najavljeno je odbrojavanje do početka rata. Brda su živa…uz zvuk muzike.

O rediteljima
Morten Travik je norveški reditelj i umetnik koji radi širom sveta na širokom spektru umetničkih žanrova. Budući da je školovan za pozorišnog reditelja u Rusiji i Švedskoj, doživljaj sveta kao pozorišne scene i identiteta kao pozorišne uloge nikada u potpunosti ne izostaju iz njegovih radova, kao i karakteristično zabašurena linija razgraničenja između umetnosti, aktivizma i socijalnih pitanja.
Ugis Olte je litvanski reditelj/scenarista koji voli da u suočavanje sa ozbiljnim temama unosi elemente igre. Sa osećajem muzičara i uverenjem da snovi, mitovi i bajke mogu biti korisna oruđa za pripovedanje bilo koje aktuelne priče, stvorio je veliki broj originalnih TV formata, muzičkih videa, reklama, kao i tri kratkometražna fikcijska filma (Crvena mrljaKK2678 i Kralj divljih stvari). Njegovo pregalaštvo u oblasti dokumentarnog filma proizvelo je tri filma – Zaglavljen u Stikinu, Dupli vanzemaljci i Dan oslobođenja.

Festivali i nagrade
IDFA filmski festival Amsterdam, 2016
Ljubljana internacionalni festival dokumentarnog filma, 2017
DocAviv internacionalni filmski festival, 2017
Geteborg Film Festival, 2017
Skoplje Film Festival, 2017

Ceo program festivala, možete pogledati ovde 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.