Trener je tu zbog vas

U slučaju da niste znali, skoro 90% svetske fitnes industrije
U slučaju da niste znali, skoro 90% svetske fitnes industrije okrenuto je ka ljudima koji nisu profesionalni sportisti. To su ljudi koji imaju radno vreme od 8 do 16h ili od 9 do 17h, 16 do 00h, za koje znamo da nikada ne završe sa obavezama oko posla u to vreme, nego nekih 30 do 60 minuta kasnije. Oni isto tako imaju porodice, kućne ljubimce, sami peru veš i peglaju ga, imaju decu, potrebu za predahom i žive živote koje velika većina nas živi. To ste vi. Kada vam je potreban neko ko ima vreme, iskustvo i potrebno znanje iz oblasti, kako bi vas za što je kraće vreme moguće, odveo do cilja koji ste sebi zacrtali, provedite malo vremena u odabiru trenera ili grupnom programa kojem ćete se priključiti. Trener kojeg plaćate nije i ne sme da vam bude šef ili da se ponaša kao gonič robova. Sem ako se prethodno niste dogovorili oko toga, a opet, u slučaju da postoji dogovor, mora da prihvati vaše „Ne!“, isto kao što mora i da nađe način da to vaše ne, pretvori u vaše „U redu“ ili „Aj, može to!“ Vi ste šef, to mora da vam bude jasno, ako ne može da nađe način da adekvatno radi sa vama, njegovo / njeno je da sa vama porazgovara i pokuša da nađe zajednički jezik, u slučaju da u tome ne uspete, potražite nekoga ko je u stanju da izađe u susret vašim zahtevima. Naravno, budite i vi realni u svemu tome.
Foto: Pixabay
Vi niste profesionalni sportisti, trener ne treba tako da radi sa vama, sem u slučaju kada vi izrazite želju za takvim ophođenjem. Ne znači to da ste vanje vredni ili imate manji značaj u ovom delu planete od njih, to samo znači , da tog dana vaš jedini posao nije da odete i odradite 2 , 3 ili 4 sata treninga,  a pre i posle toga, odmarate, šetate ili igrate video igre. Vi taj luksuz nemate. Trening na kom će trener da urla na vas, tera vas da radite preko svojih mogućnosti i naziva vas pogrdnim imenima, koja treba da vas razbesne kako biste vi dali svoj maksimum u tom trenutku nije pravi izbor za vas. Nemojte pogrešno da me shvatite, ne idete VI tamo da bi sebi stvarali frustracije koje će dodatno da vam otežaju život. Nije potrebno da se vratite kući opterećeni time što niste mogli da završite određenu seriju ili da ispunite sve zadatke koji su stavljeni pred vas tog dana na treningu, tamo ste da bi se oslobodili upravo tog stresa zbog kojeg ste, najvećim delom, pozvali trenera i zakazali svoj trening. Onaj trener koji vam počne rečenicu sa „kod mene nema neću i ne mogu“ , „mora da se radi“ ,  „ja ne radim sa bilo kime, zna se šta se radi i kako“, „jede se samo ono što se dogovorimo i nema brljanja“ , „bez bola nema napretka“,”nema ne mogu” … je za obilaženje u širokom luku. Osoba sa kojom radite / trenirate / sarađujete i koja vas vodi do određenog cilja mora da vam bude i brat i sestra, prijatelj, psihoanalitičar, sveštenik, neko od poverenja. Uglavnom, tri od ovih ponuđenih stavki će vam biti sigurno + još će raditi sa vama i kao vaš trener. Ako se ne osećate prijatno u društvu, okolini i blizini svog trenera, menjajte ga. Bez obzira na to koliko žestoko želite tanak struk, pločiće na stomaku, zategnutu zadnjicu ili da podignete ceo svet u benču ( bench press ) , menjajte ga, idite dalje, nađite sebi nekoga ko vam prija. Budite realni prema sebi, budite svesni sebe i svog trenera, budite iskreni prema sebi. Ako niste opušteni do određene mere pored njega, nećete biti u stanju da date svoj maksimum kada to bude potrebno.
Foto: jesse orrico on Unsplash
Cenite svoje vreme, rad i novac, ne vredi da bacate sve to u vatru bez da izađete nasmejani i osveženi, bez obzira na to koliko je trening bio specifičan ili težak. Oko plana ishrane koje vam nude razni treneri po internetu se dobro raspitajte, tražite od njih da vam kažu odakle dolazi njihovo znanje o ishrani i procenite sami da li ste zadovoljni odgovorom koji ste dobili. Uvek mogu da vas posavetuju oko ishrane, ili vam predlože da nešto probate, to je potpuno drugačija stavka od striktnog plana ishrane koji vam daju ili naplate. Najvažnije stavke:
  • Vaš trener radi za Vas, vi plaćate njega…
  • Trener je prijatelj, sveštenik, psiholog, dadilja, brat i sestra, hteli vi to ili ne, to postaje uz vas i vama to znači, jer znate da je tajna tu sigurna, ako osetite da tajna nije sigurna, menjajte trenera
  • Oko ishrane može da vas posavetuje trener, ali vaše planove ishrane radi doktor ili nutricionista koji ima više od vikend seminara
Za Vas , uz Vojvođanske Vesti   Vladimir Tepavac, trener

Ostavite odgovor