У БИГ ЦЕНТРУ У НОВОМ САДУ ОДРЖАН ЧАЛАБРЦ ФЕСТ

Традиционални новосадски Чалабрц фест одржан је у недељу 19. септембра од 14 часова на паркингу БИГ центра Нови Сад. Циљ фестивала је истицање добре и здраве хране испред индустријске а одржава се у пролеће и на јесен. Ово је начин да локални произвођачи нађу свој пут до потрошача. Велика посећеност указује на заинтересованост тржишта за ову врсту производа. Чалабрц је фестивал у част укусне традиционално спремљене хране, коју са пуно пажње и љубави припремају излагачи у својим домовима, радионицама хране и малим газдинствима. Поред хране има и ручно рађене природне козметике, сапуна, уља, помада и кесица лаванде. Фестивал има и хуманитарни карактер уз промоцију еклошких платнених врећица са логом Чалабрц феста. Постављена је кутија фондације Буди хуман за Николине прве речи уз могућност слања смс поруке 941 на 3030.
sdr
Исто тако, ово је забавни догађај уз музику и занатско пиво. Постављени су столови за седење, дружење и уживање у гурманлуцима. Било је свега, сухомеснатих производа, сланине, чварака, кобасица а исто то и од мангулице. Погачица са сиром, необичног кекса и домаћих колача. Штрудле су праве домаће са пуно мака. Породично газдинство из Сенте бави се узгојем најљућих паприка на свету и производњом љутих сосева. Може се пробати, тортиља чипс се умаче у чили сос од блажих до екстремно љутих. Има сушеног биља као мајоран, црни лук, оригано, коријандер, мирођија, босиљак, рузмарин. Интересантни су зачинска слатка и љута млевена или туцана паприка, морска и хималајска со а све димљено на буковом дрвету, добијено природним путем без додатих арома.
rbt
Представили су се произвођачи вина траминац, мерло, каберне совињон, бермет. Било је и купиновог вина, као и ракија од дуње, виљамовке, ораховаче, ликера од малине. Све ово су породична газдинства и винарије нудиле да дегустирамо и по жељи купимо. У понуди је било тестенине од спелте и разних слатких и сланих намаза, песта и ајвара. Производа од меда, бундеве, мармелада, ратлука са укусом малине, вишње, кафе, менте. Хладно цеђених уља и разних врста крављих или козијих сирева са зачинима и додацима.
sdr
Фестивал осмишљен тако да буде помоћ и презентација локалним произвођачима хране, са поруком да добра и здрава храна није тренд већ традиција. За посетиоце је загарантована забава и могућност да испробају, упознају и купе укусне производе. Текст и фотографије: Ивана В.