У ЂУРЂЕВУ ЈЕ ПОЧЕЛА СА РАДОМ ЛЕТЊА ПОЈАЧКА ШКОЛА У ДЮРДЬОВЕ ПОЧАЛА РОБИЦ ЛЄТНЯ ДЗИЯЦКА ШКОЛА

У гркокатоличкој цркви Рођења Пресвете Богородице у Ђурђеву у периоду од 05. јула до 28. августа, три пута недељно (уторак, четвртак и субота), одржавају се часови Карпаторуског напева, као и часови црквенословенског језика. Часове држи Татиана Барна, дипломирани педагог музичког образовања.

о. Јоаким Холошњај јако је волео и много времена је посвећивао црквеном певању. Пре више од 20 година дошао је на идеју да организује летњу појачку школу. Тадашњи владика Славомир Микловш, такође је волео и придавао значај црквеном певању, подржао је ову делатност.

Последње године свог живота о. Јоаким је посветио нотним записима свих спевова, од Литургије, предвечерја, јутрења, поноћнице као и парастоса.

– Дошла сам на идеју да летњи распуст искористим и на овакву активност. Предложила сам ученицима да три пута недељно долазе на парохију и науче да певају мелодије са Служби. Учимо певање по нотама, у двогласу, а осим певања вежбамо читање старословенског, читање апостола, псалмох и стихова који се читају на Служби. У августу ћемо учити певање тропара, кондака, прокимена у октоиху, који се певају на недељним Службама – рекла је Татиана.

За Војвођанске вести: Лидија Вереш

У Дюрдьове почала робиц лєтня дзияцка школа

У грекокатолїцкей церкви Рождества Пресвятей Богородици у Дюрдьове у периодзе од 05. юлия по 28. Авґуст, три раз тижньово (вовторок, штварток и соботу), отримую ше годзини шпиваня Карпаторуского простопиния, як и годзини церковнославянского язику. Годзини трима Татиана Барна, закончени педаґоґ музичного образованя.

о. Йоаким Холошняй барз любел и вельо часу пошвецовал церковному шпиваню. Пред вецей як 20 роками пришол на идею орґанизовац лєтню дзияцку школу. Тедишнї владика Славомир Микловш, котри тиж так любел и придавал значеню церковному шпиваню, потримал тоту дїялносц.

Остатнї роки свойого живота о. Йоаким пошвецел нотному запису шицких шпивох, од Литурґиї, вечурнї, утринї, саночного та и парастосу.

– Пришла сом на идею вихасновац лєтнї отпочивок и на таки активносци. Предложела сом школяром же би три раз до тижня приходзели на парохию и научели шпивац мелодиї зоз Служби. Учиме ше шпивац по нотох, у двогласу, а коло шпиваня вежбаме читанє по старославянски, читанє апостола, псалмох и стихох котри ше читаю на Служби. У авґусту мешацу будземе учиц шпиванє тропарох, кондакох, прокименох зоз октоиха, котри ше шпиваю на нєдзельних Службох Божих – гварела Татиана.

За Войводянски вистки: Лидия Вереш