У НОВОМ БЕЧЕЈУ ОДРЖАНА ПРЕЗЕНТАЦИЈА ТРАДИЦИОНАЛНЕ БЕРБЕ

Редакција Војвођанских је у суботу 19. септембра била гост на презентацији традиционалне бербе и прераде грожђа у организацији Удружења воћара и виноградара „Боеми“ Нови Бечеј у сарадњи са Туристичком организацијом општине Нови Бечеј. Због ситуације ове године догађај је обележен симболично, у смањеном обиму на отвореном простору и уз поштовање мера.

Ово је осми сусрет воћара и виноградара Војводине, боема и љубитеља вина. Професор Папрић одржао је предавање на тему заштите и неге винове лозе. Сама презентација бербе је одржана у Завичајном музеју „Главашева кућа“ у коме се у редовним условима одржавају разне манифестације и културно забавни програм.

Кућа породице Главаш је пример богате грађанске куће из времена бидермајера и својом аутентичношћу дочарава утисак времена у ком је саграђена односно почетак XIX века. Опоруком др Владимира Главаша прешла је у посед врањевачке Православне црквене општине, а Општина Нови Бечеј је кућу донацијама адаптирала и претворила у музеј који је свечано отворен 2009. године.

Двориште је прелепо сређено, а овом приликом су млади чланови културно уметничког друштва у ношњама обрали грожђе које се у њему гаји. Затим је уследило муљање грожђа на старински начин. Након тога приређена је закуска уз дегустацију вина у винском подруму. Прави мали рај за љубитеље вина и винограда.

Било је истинско уживање присуствовати овој свечаној сеоској идили. За нас који нисмо из Новог Бечеја сваки долазак у ову лепу варош се обавезно завршава на обали чаробне реке Тисе. Овога пута имали смо и ту срећу да запловмо њеним водама. До скорог виђења јер гостопримљиви људи одавде поручују „Кад год дошли добродошли“.

За Војвођанске текст и фотографије: Ивана В.