U NTP NS OTVORENA DEAL LABARATORIJA INDUSTRIJE 4.0

Danas je u Naučno-tehnološkom parku u Novom Sadu otvorena DEAL laboratorija industrije 4.0 za digitalnu transformaciju proizvodnih i logističkih sistema koja će biti na usluzi privredi i istraživačima. Ovu  jedinstvenu laboratoriju, takve vrste u Srbiji, danas su u prisustvu pomoćnice ministra za privredu Republike Srbije Katarine Obradović-Jovanović, obišli regionalni direktor EBRD za Zapadni Balkan Mateo Kolanđeli i zamenica šefa Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji Plamena Halačeva, čije su institucije omogućile realizaciju ovog projekta.

DEAL labaratorija će omogućiti da se kreira i nadgleda kompletan proces pojedinačne proizvodne linije uz pomoć virtuelnog sveta. Na ovaj način moći će da se vidi kako izgleda kada neki deo procesa ili proizvoda modelujemo, testiramo i oprobamo u digitalnom obliku pre nego što to realizujemo realno tj. u njegovom konačnom obliku.

Nebojša Drakulić, direktor Naučno-tehnološkog parka Novi Sad istakao je značaj opremanja ovakvog objekta za celu inovativnu zajednicu i eko sistem u regionu: ”Ovo otvaranje nije samo korak napred za NTP Novi Sad i njegove članice, za naš Univerzitet u Novom Sadu, već je i prilika za sve istraživače, naučnike i privrednike da iz prve ruke vide najnovija rešenja i inovacije u primeni PLM-a, kao ključnog integrativnog faktora industrije 4.0”.

Regionalni direktor EBRD za Zapadni Balkan Mateo Kolanđeli ovom prilikom istakao je: “Velika je privilegija što prisustvujem otvaranju ove savremene labaratorije koja predstavlja svedočanstvo o značaju saradnje između akademske zajednice i privrede, što dokazuje da su inovacije u samom središtu lokalnog ekonomskog razvoja. Fokus ćemo staviti i na razvoj ostalih tehnoloških parkova – Niš, Čačak i Kruševac, jer će ove labaratorije pružati podršku malim i srednjim preduzećima u razvoju inovacija i u manjim gradovima”.    

Plamena Halačeva, zamenica šefa Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji istakla je da je veliko zadovoljstvo što je prisutna na otvaranju DEAL labaratorije, podržane od strane Evropske unije kroz finansiranje savetodavnog Programa podrške za mala i srednja preduzeća koji sprovode partneri iz Evropske banke za obnovu i razvoj. “Kroz ovaj program pružena je podrška za 132 mala i srednja preduzeća u Srbiji, u koja su uložena ukupno 2,2 miliona evra i time im je omogućeno da realizuju projekte kojim se usvajaju nove tehnologije i povećava inovativnost privrednih subjekata”.

Ovaj projekat nastao je u saradnji Axiom Tech i Siemensom, a na predstavljanju ovog projekta  i njegovom značaju govorili su i prorektor Univerziteta u Novom Sadu dr Nikola Jorgovanović, kao i dekan Fakulteta tehničkih nauka prof. dr Srđan Kolaković i dekan Ekonomskom fakulteta prof. dr Nebojša Gvozdenović u prisustvu predstavnika brojnih kompanija.