U susret 12. Prosefest-u

Međunarodni festival proze „Prosefest“, 12. po redu, koji organizuje Kulturni centar Novog Sada, biće održan od 25. do 28. septembra 2018. godine. Tim povodom, na prvoj konferenciji za novinare, danas 6. septembra 2018. godine, u Klubu „Tribina mladih“ KCNS-a, govorili su: Đorđe Pisarev – pisac, esejista, novinar i pi-ar festivala, Dragana Bošković Tomić – profesorka književnosti u gimnaziji „Svetozar Marković“ i Nedeljko Mamula – urednik književnog programa u KCNS. Takođe, konferenciji su prisustvovali i učenici gimnazija: „Jovan Jovanović Zmaj“, „Isidora Sekulić“, „Svetozar Marković“ i “Laza Kostić“. Predstavljajući najnovije izdanje popularnog festivala čiji je prepoznatljivi moto „Zauzmi pozu, čitaj prozu”, Đorđe Pisarev, pi-ar festivala, rekao je da su na prethodnim festivalima gostovali mnogi pisci sa različitih kontinenata. – Ovoga puta, pažnja je usmerena na prozu iz regiona. Odabrali smo autore, vrhunske prozaiste koji govore jezikom za koji nije potreban prevodilac – kazao je Pisarev i dodao da je specifičnost ove manifestacije u tome da se u festival uključi i publika, „jer koliko su nam važni autori, toliko nam je bitna i čitalačka publika“.
  Deo te festivalske publike su i novosadski gimnazijalci, a taj dodir mlade čitalačke publike sa živim piscem, po oceni profesorke Dragane Bošković Tomić, veoma je dragocen, jer, kako je istakla, nema boljeg načina za podsticaj čitanju od onoga kada vam pisac ušeta u učionicu. – Festival „Prosefest“ je za mene, kao profesora književnosti, izuzetno značajan, a ove godine me posebno raduje što će susretima s piscima, osim gimnazijalaca, prisustvovati i bivši maturanti – rekla je profesorka Bošković Tomić.
Nedeljko Mamula, urednik književnog programa u KCNS, najavio je da će na predstojećem festivalu učestvovati šest pisaca:  Miljenko Jergović (Hrvatska), Borivoj Radaković (Hrvatska), Ranko Risojević (Republika Srpska), autor 50-ak knjiga među kojima je i nekoliko iz oblasti matematike, Enes Halilović (Srbija), čije dve prozne knjige u poslednje vreme izazivaju veliku pažnju, Srđan Srdić (Srbija), koji je prošle godine bio u najužem izboru za NIN-ovu nagradu i Radivoj Šajtinac (Srbija), jedan od iskusnijih naših pisaca. Mamula je zahvalio izdavačima(Geopoetika, Albatros, Buka…), jer su za potrebe festivala ustupili knjige koje će gimnazijalci čitati. – Bitno je i da smo festival izmestili po prvi put na sam početak školske godine i mislim da ćemo taj koncept zadržati i ubuduće, uz pokušaj da učenicima nabavimo knjige koje će čitati tokom raspusta kako bi se pripremili za festival – kazao je Mamula. Ime ovogodišnjeg laureata nagrade „Prosefesta“ koja nosi ime začetnika srpskog romana, Milovana Vidakovića (1780 – 1841), kako je najavljeno, biće otkriveno neposredno uoči festivala. Dosadašnji dobitnici ovog prestižnog festivala su : Alberto Mangel, Đerđ Konrad, Klaudio Magris, David Grosman, Slobodan Tišma, David Albahari, Milisav Savić, Jevgenij Vodolazkin, Giljermo Martines, Mario Vargas Ljosa, Orhan Pamuk i Peter Handke.

Ostavite odgovor