Ускоро почиње 21. Новосадски џез фестивал

У сусрет Новосадском џез фестивалу,  21. по реду, чији ће главни концертни програм бити одржан од 14. до 16. новембра 2019. године у Српском народном позоришту, данас 30. октобра у клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада, уприличена је прва најавна конференција за новинаре.

    О главном, као и уводним и пратећим програмима овогодишњег џез фестивала говорили су Весна Каћански, продуцент Фестивала и Бојан Милосављевић, програмски координатор Фондације „Нови Сад 2021“.

    Каћански је навела да организациони одбор фестивала и Културни центар Новог Сада већ размишљају о фестивалском издању за наредне две године. Откако је Нови Сад постао европска престоница културе, Фестивал настоји да сваке године направи џез изненађење за госте и суграђане.

– Предстојећи 21. Новосадски џез фестивал почеће са уводним програмима већ од 7. новембра, а публика ће имати прилику да присуствује разноврсним догађајима од радионица, изложби, промоција књига, презентација до концерата – најавила је Каћански.

Бојан Милосављевић, програмски координатор из Фондације „Нови Сад 2021“ која ове године подржава Новосадски џез фестивал, подсетио је да је џез изненађење ранијих година био „Џамбо Биг бенд“ у сарадњи са Љубљаном, Загребом и Београдом, а ове године је то Џез маратон који ће бити одржан 9. новембра у 19 часова у КС „Свилара“.

– Захваљујући колеги Вуку Радуловићу долазе џез бендови из градова који су били или су у процесу да постану европске престонице културе. То су градови: Матера, Каунас, Веспрем, Вроцлав, Марибор и Темишвар. Сматрамо значајним да се програми промовисани у тим градовима прикажу и овде како бисмо  упоредили стање у џезу на европском нивоу – рекао је Милосављевић.

Он је најавио план да ће се 2021. године у Новом Саду приредити промоција „Best off“ најбољих програма одржаних у претходним европским престоницама културе.

Главни програм овогодишњег Новосадског џез фестивала одвијаће се од 14. до 16. новембра у Српском народном позоришту. Сваке вечери наступиће по један домаћи бенд, а гостоваће и бендови из Европе. Фестивал ће отворити „Александар Дујин оркестра“. Потом ће наступити дуо „Trovesi – Coscia“ из Италије, а прво вече овогодишњег џез фестивала затвориће Jamison Ross.

Други дан џез манифестације, 15. новембар, отвориће Јелена Јововић & Jazz Junction. Затим, наступиће бенд из Аустрије – Worry Later и на самом крају George Garzone & Crescent.

Последњи дан џез фестивала, 16. новембар, биће обележен наступима квинтета Милана Станисављевића, трија David Aubaile „Thinko“ и Lizz Wright. На крају сваког дана у оквиру главног програма џез фестивала биће уприличен Jam Session.

Улазнице ће бити у претпродаји од суботе 2. новембра на благајни Културног центра Новог Сада у периоду од 16 до 22 часа, а недељу дана касније у Српском народном позоришту од 11 до 21 час. Цена комплета је 2200 динара, а појединачне улазнице су 800 динара.

И ове године фестивал су омогућили: Град Нови Сад, Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама, Фондација „Нови Сад 2021“, Војвођанска банка, Радио телевизија Војводине, КС „Свилара“, Српско народно позориште, градови Европске престонице културе и многи други. Такође, подршку су пружили и Аустријски културни форум, Француски институт у Србији и Италијански институт у Београду, као и медији, пријатељи овог фестивала.