Vukašinović u KCNS – „Ne smemo zaboraviti 24. mart!“

Tribina „Istina o 24. martu"

Tribina „Istina o 24. martu“ održana je u ponedeljak, 26. marta, u Klubu „Tribina mladih“ Kulturnog centra Novog Sada. Autor i predavač, pred velikim brojem posetilaca, bio je novinar i publicista Milorad Vukašinović.

Na početku tribine, Vukašinović je kazao da nema nikakve sumnje da je odluka o razaranju SRJ i njenom bombardovanju 1999. godine doneta u organizacijama svetske zakulise mnogo godina pre njene praktične realizacije te da nije reč o nekakvom ekscesu u politici velikih sila, nego o vešto osmišljenom planu.

U razumevanju onoga što nam se dešavalo 1999. godine, naglasio je dalje autor tribine, veoma je važno objasniti šta je zapravo ta američka „duboka“ država, koje su njene karakteristike i kako usmerava tokove zvanične, vidljive politike.

Jedan od glavnih principa te politike još od 70-ih godina 20. veka je militarizacija svetske politike, što je posebno došlo do izražaja upravo 1999. godine.

– Tada je dovedena u pitanje ona stara definicija da je „rat produžetak politike drugim sredstvima“. Na našem primeru desilo se upravo suprotno – politika je bila u funkciji rata, pregovora nije bilo, bilo je samo povoda da se otpočne zločinačko bombardovanje – objasnio je Vukašinović.

Foto: KCNS

Da je Severnoatlantski vojni savez 1999. godine bio, i još uvek jeste, posvećen iscrtavanju nove političke geografije Evrope, samim tim i Balkana, svedoče dva važna dokumenta.

– Prvi dokument: „Treća američka imperija“ (1996) republikanca DŽejkoba Hajlbruna i demokrate Majkla Linda, govori o dve imperije koje su SAD do sada izgradile – prvoj, koja je uspostavljena širenjem hegemonije na Severnu i Južnu Ameriku, i drugoj, posle 1945. godine, kada je prekookeanska velesila svoju moć, od vojnih baza do kulture, pokazala u Zapadnoj Evropi – objasnio je Vukašinović, dodavši da treća imperija upravo nastaje na Balkanu.

Drugi dokument je čuveno pismo nemačkog diplomate Vilija Vimera upućeno kancelaru Šrederu sa konferencije „Balkan i proširenje NATO-a“ koju su, krajem aprila 2000. godine u Bratislavi, organizovali američko Ministarstvo spoljnih poslova i Spoljnopolitički institut Republikanske stranke.

– Pored zaključka o „međunarodnom priznanju nezavisne države Kosovo“, posebnu pažnju privlači saglasnost da se „SRJ nalazi van svakog pravnog poretka, a pre svega izvan Završnog dokumenta iz Helsinkija“, kojim se, podsetimo se, evropskim državama garantovala nepovredivost suvereniteta i teritorijalnog integriteta – rekao je Vukašinović.

Sadašnji događaji na Balkanu i u Evropi samo potvrđuju tezu o disciplinovanom sprovođenju zaključaka tokijske sednice Trilateralne komisije iz aprila 1991. godine – zaključio je Vukašinović i naveo citat iz Vimerovog pisma: „Američka strana, izgleda, svesna je i spremna da u globalnom okviru, zbog ostvarivanja svojih ciljeva, potkopa i ukine međunarodni pravni poredak koji je nastao kao rezultat Drugog svetskog rata u prošlom veku. Sila stoji iznad prava“.

Ostavite odgovor