ПОЧЕТКОМ АПРИЛА КРЕЋЕ ЖЕЛЕЗНИЧКИ САОБРАЋАЈ ПРЕКО ЖЕЖЕЉЕВОГ МОСТА

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић заједно са потпредседницом Владе Републике Србије и министарком грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зораном Михајловић, председником Покрајинске владе Игором Мировићем, комесарком Европске уније за транспорт Виолетом Булц и шефом Делегације ЕУ у Србији Семoм Фабрицијем, обишао је градилиште Жежељевог моста у Новом Саду, а делегација је до моста дошла возом. Како је током обиласка речено, почетком априла преко моста ће бити пуштен железнички саобраћај, а за неколико месеци и друмски, након што радови на приступним саобраћајницама буду комплетно завршени.

– Чекали смо годинама, и ево готово на деветнаестогодишњицу страдања овог моста дочекали смо да преко њега може да прође воз. Чини нас срећнима што имамо велику подршку Републичке и Покрајинске владе, али и партнера из Европске уније. Желим да се у име Града и свих Новосађана, а мислим да смо показали колико смо стрпљиви, захвалим инжењерима, неимарима, односно радницима који су даноноћно били ангажовани на изградњи моста, јер њима припада највећа заслуга што мост изгледа овако величанствено. Желео бих да веома брзо разговарамо и о новим мостовима, јер Нови Сад заслужује не само обнову старих мостова већ да има и нове мостове на реци Дунав – рекао је градоначелник Милош Вучевић.

Потпредседница Владе Републике Србије Зорана Михајловић нагласила је да мостови повезују људе, али и да представљају симбол будућег развоја државе.

– Овај мост налази се на важном коридору, односно на Коридору 10. Србија је земља која жели да буде на најефикаснији начин повезана са свим земљама у окружењу, а себе види као централну земљу Западног Балкана. Ми смо на путу ка Европској унији, и у том смислу испуњавамо своје обавезе, а све то радимо за наше грађане, да би наша економија расла, и да будемо у реду модерних развијених земаља – нагласила је Зорана Михајловић.

Foto: novisad.rs

Према речима Игора Мировића у току је и релизација реконструкције пруге од Новог Сада до Београда у две деонице, па ће како је оценио, за три до четири године, за путовање на тој релацији бити потребно четрдесетак минута.

– Све ово је показатељ нове снаге Србије, добре организације, заједничког планирања, и нашег односа са партнерима из ЕУ, јер они су у значајном обиму финансирали овај посао. То је показатељ будућности Србије, тј. бољег транспорта, веће атрактивности за туризам и све облике пословања, а све у складу са трендом раста и развоја у нашој земљи последњих година – казао је Мировић.

Комесарка Европске уније за транспорт Виолета Булц поручила је да је Западни Балкан сада на мапи повезаности и да је на Србији и другим земљама да одлуче којом брзином ће ући у Европску унију, и искористити погодности највеће економије на свету. Она је изразила задовољство што је ЕУ суфинансирала тако значајан пројекат вредан 50 милиона евра, са 40 милиона евра, и то како је рекла, не само за изградњу самог моста, већ је и од четири милиона евра неопходних за изградњу приступних путева, ЕУ издвојила три милиона.

Ostavite odgovor