„ЗАНАТ У ЗЕНИТУ“ – РАДИОНИЦА АКВАРЕЛА

У новосадској књижари Зенит у Његошевој улици овог месеца је почеo пројекат са узбудљивим активностима „Занат у Зениту“. Радионице у трајању од два сата одржавају се сваке друге суботе од 16 до 18 сати. Потребно је резервисати своје место, јер је капацитет ограничен. Прво дружење, на тему израде накита организовано је 2. марта а затим у суботу 16. марта од 16 сати радионица акварела.

Јелена Степановић је по занимању архитекта, из Сремске Миртовице. Одувек је волела да црта и слика, а последњих година се све више бави овим хобијем. На факултету је имала посебан предмет а похађала је и школу сликања. Ради разне технике, али највише воли акварел. Њена страница на инстаграму, односно студио под називом Маштање (Jelena’s Urban sketching studio Mashtanje) постаје све популарнија.

Од својих акварела Јелена прави принтове, разгледнице, букмаркере – који се продају и у књижари Зенит. Акварел се прво наслика на папиру, затим скенира, мало се обради ако је потребно у фотошопу, како би оригинал и штампа били исти. Принтови се штампају посебном штампом која је јако квалитетна, са гаранцијом да та боја неће избледети. Јелена је на новосадском Спенсу учествовала на Сајму ликовних уметности и имала изложбу.

На радионицу акварела пријавило се 14 учесника, који су поред обуке добили материјал за рад и пиће по избору. Јелена им је припремила и поделила написмено основне податке, технике и врсте четкица. Учесници могу бити сви заинтересовани, како почетници тако и они који понешто знају. Поклонила је свима и своје обележиваче за књиге као успомену са прве радионице.

Након успешно одржаних радионица израде накита, акварела, за две недеље у плану је радионица веза. „Занат у Зениту“ афирмише стицање нових уметничких и практичних знања и стварање сопственим рукама. Полазници имају могућност да науче нешто ново, уз једно лепо дружење у пријатном амбијенту.

Текст и фотографије: Ивана В.