ЖЕНСКО ПРЕДУЗЕТНИШТВО: ЉУБАВ УЛОЖЕНА У ПОСАО СЕ ВРАЋА

Важимо за средину у којој традиционалне вредности пред жене предузетнице постављају додатне препреке, сасвим различите у односу на оне са којима се суочавају њихове колеге предузетници. Међутим, оне су храбре, не плаше се изазова, верују у себе и не одустају тако лако од својих снова, те је током последње две деценије број женских предузећа у сталном порасту. Разлози и мотиви због којих се жене упуштају у предузетничке воде су разноврсни. Неке се на овај корак одлучују због губитка посла и немогућности проналаска новог запослења. Ипак, код већине њих преовладава жеља за самоостварењем и потреба за постизањем личне испуњености кроз самостални пословни подухват. Поред стручног знања и способнисти које поседују, израженог самопоуздања, труда и рада, њихов рецепт за успех садржи још једну веома важну компоненту – љубав. Љубав према послу којим се баве. Јер, како каже наша саговорница:
  • Љубав је најбитнија, јер кад радиш оно што волиш, ти си ведар и насмејан и сву ту позитивну енергију, срећу, радост, уносиш у свој посао. Лакше излазиш на крај са обавезама. Једва чекаш да се пробудиш, па да почнеш да радиш, да ствараш. А сваки нови производ ти дају нову снагу, улива додатни адреналин да направиш нешто ново, нешто своје.
На тему женског прдузетништва и посла који је покренула, попричали смо са Мирославом Живановић, власницом породичне фирме „Красула Природна Нега“ из Новог Сада. Мирослава је предузетница већ више од 20 година. Ово је њен други пословни подухват. Била је успешна и у првом, али су је породичне околности приморале да га напрасно обустави. Међутим, није поклекла. Према њеним речима, у њему је стекла искуство и храброст, које су јој биле од велике помоћи за нови почетак: производњу природне козметике, којом се сада бави. Зато можда и не чуди што је на наше питање да ли се сусретала са неким препрекама приликом покретања новог посла, мимо увреженог мишљења, кратко одговорила:
  • Не. Нисам наилазила на препреке. Чврсто сам решила да започнем овај посао. Више од две године сам се припремала за то. За све то време подршка породице и пријатеља ми је била додатни ветар у леђа. Они су стално понављали ти само крени, ми ћемо бити уз тебе. А такав ослонац пуно значи. Уз њега је све лакше.
Занимљиво је да се Мирослава у нови пословни подухват отиснула у време велике неизвесности која нас све прати и то не само на пословном, него и на приватном плану, у време пандемије ковида 19. Често чујемо да нас је пандемија натерала да се окренемо себи и природи. Да ли то важи и за Вас? Да ли се може рећи да сте инспирацију за посао којим се сада бавите нашли у природи?
  • Може се тако рећи. У доба ове пандемије, нарочито на њеном почетку, када смо сви били ограничени у простору, у времену, сви смо били у неком свом свету, неко ужурбан, неко уплашен, ја сам свој ослонац тражила у природи. Свако јутро сам погледом тражила сунце. Уживала сам у природи и шетњама поред Дунава. Покретачку енергију и топлину коју сам осећала повезивала сам са природом. Управо она ми је улила снагу и инспирисала за нови почетак.
Делите мишљење да смо се одвојили од природе?
  • У принципу, много смо се удаљили од природе, а сада нас је ова пандемија вратила њој. Стално смо били у журби, у трци за послом. Брз ритам живота који нам је наметнут, оставио је многе трагове на нама. Како оне видљиве на површини, тако и оне скривене испод ње. Полако се враћамо природи. И то је добро, јер са њом морамо бити у сарадњи. Важно је да откријемо природу у себи. Верујем да моји производи могу бити од велике користи на том путу.
Можете ли нам укратко рећи нешто о њима, о вашим производима?
  • Реч је о природним козметичким препаратима на бази биљних и етеричних уља и хидролата. Сви моји производи се праве ручно и у малим серијама. Такође, сви састојци које користим су 100% природни. Сировине набављам од партнерских пољопривредних газдинстава и одликује их високи квалитет. Не користим никакве додатке: вештачке боје, мирисе, конзервансе. Верујем да су за нашу кожу здрави једино природни препарати. Холистички приступ о лепоти и здрављу којег се држим у свом приватном животу, пренела сам и на свој посао. Потребно је да се негујемо изнутра, да би нам се то враћало споља. То је мој рецепт. Без ведрог и позитивног духа, нема ни позитивне енергије. А њу сви лако примете.
Када сте већ споменули рецепт, по чијој рецептури се праве ваши производи?
  • Сви рецепти су моји. Они су плод мог досадашњег искуства. У њих сам преточила све своје знање. Они су резултат вишегодишњег истраживања природне ароматерапије и константне едукације: посете семинарима и праћење стручне литературе. Поносна сам на њих и сигурна сам да захваљујући њима својим купцима нудим производе врхунског квалитета. Уосталом, то потврђују анализе Института за јавно здравље Војводине. Сви моји производи су тестирани, прошли су све непходне анализе и безбедни су за употребу.
Шта кажу Ваши потрошачи, да ли су задовољни Вашим производима? Да ли су до Вас стигле повратне информације с њихове стране?
  • Повратне информације су позитивне и то ми јако прија. Оне представљају велику сатисфакцију за сав досада уложени труд. Битно ми је да знам да то што сам започела има позитивне резултате. Да су моји купци задовољни. Да су они који су моје производе добили на поклон задовољни. То сазнање, више од новца, ме мотивише за даљи рад.
Дакле, планови за будућност постоје? Спремате нове производе?
  • Наравно. Увек се мора гледати и ићи напред. Један нови производ је прошле недеље успешно тестиран у Институту за јавно здравље Војводине и добио је зелено светло. Реч је о производу који није намењен нама, људима, већ нашим верним пријатељима, кућним љубимцима: куцама и мацама. Ради се о балзаму за негу и хидратацију њихових шапица. А што се тиче ширења асртимана производа „Красула Природна Нега“ за негу лица и тела, план ми је да у догледно време покренем производњу персоналних козметичких производа. Производа у потпуности прилагоћених потребама и укусу одређене особе.
Питање за крај. Сигурно је да међу дамама које буду читале овај текст има и будућих предузетница, а такође има и оних које имају идеју који би посао желеле саме да покрену, али су још неодлучне. Да ли имате савет за њих?
  • Важно је да верују у себе. Да би започели неки приватни посао, битно је да верујемо у себе, јер ће нас та вера осмелити и оснажити. Такође, веома је важно да се одлуче да раде нешто што воле, нешто што је део њих. Та љубав ће им обезбедити покретачку енергију. Она ће им итекако бити потребна, јер није лако успети, нити се то може постићи преко ноћи. До успеха се долази дугогодишњим радом и одрицањем. Да би се дошло до жељених резултата неопходно је уложити пуно труда, времена, љубави. Али све уложено се враћа. Задовољни купци препознају и вреднују рад и љубав који смо уложиле у оно шта радимо. Треба само бити свој и остати доследан својим принципима и циљевима.
  За Војвођанске текст и фотографије:  Стеван Стојков.