Održana promocija knjige „Letopisi iz Vavilonije i Persije“

U četvrtak 7. Februara, u klubu „Tribina mladih“ Kulturnog centra Novog Sada, upriličena je promocija knjige „Letopisi iz Vavilonije i Persije“ autora i teologa msr Jovana Blagojevića.
Na promociji su, osim autora, govorili: dr Goran Mladenović, teolog i filolog, i Andrea Kostić, master kandidat pedagoške psihologije. Moderator je bio Željko Injac.
Injac je na početku naglasio da se u ovoj knjizi (u izdanju Biblijskog kulturnog centra iz Beograda), koja je od 2017. do danas imala dva izdanja, nalaze delovi Biblije, jedne od najprodavanijih knjiga na svetu.
– Međutim, u današnje vreme masovnih medija postoje razne interpretacije Biblija. Stoga bi trebalo da te interpretacije vratimo u judeohrišćanski kontekst. Dosta ljudi danas veruje u fantazije da su Bibliju pisali nekakvi vanzemaljci. Ne susreću se sa pravim izvorima da bi došli do pravilnog razumevanja biblijskih knjiga i priča – rekao je Injac.
Govoreći iz ugla običnog čitaoca, ali i psihologa, Andrea Kostić, master kandidat pedagoške psihologije, kazala je da je, dok je čitala delove ove tada još neobjavljene knjige,  odmah poželela da je ima u svojoj biblioteci, jer je „ona probudila dete u meni, tu dečju stranu ličnosti koji svi mi posedujemo, ali često zanemarujemo“.
Dr Goran Mladenović, teolog i filolog, kazao je da je autor Jovan Blagojević „Letopisima“ uspeo da svima nama približi jedan od najtežih biblijskih tekstova u knjigama Starog zaveta, tačnije Knjigu proroka Danila koja pripada proročkoj književnosti.
– Ovo je veoma vredno i dragoceno štivo udžbeničkog karaktera, napisano veoma jasno i pregledno. Privlači pažnju mnogo šireg kruga čitalaca, a ne samo kod nas teologa, bogoslova ili bilo koga drugog koji proučava Sveto pismo – rekao je Mladenović.
Na kraju, autor knjige Jovan Blagojević, objasnio je da „Letopisi“ ne predstavljaju neku vrstu prepričavanja biblijskog teksta, jer takve knjige već imamo.
– Kao roditelj i predavač u školama, smatram da je ta vrsta literature potrebna – kazao je Blagojević dodavši da je, polazeći od biblijskog teksta, ali i posredstvom istorije i imaginacije, pokušao da omogući čitaocima da upoznaju proroka Danila, njegove prijatelje, careve pomenutih drevnih civilizacija i svet u kojem su živeli.

Ostavite odgovor