Предавање историчара Милована Балабана на тему „Црква и народ на Косову и Метохији од XVI до XVIII века“ на Јутјуб каналу КЦНС

Предавање историчара Милована Балабана „Црква и народ на Косову и Метохији од XVI до XVIII века“ (26. 4. 2024) можете погледати на званичном Јутјуб каналу КЦНС.

Настављајући циклус предавања о Косову и Метохији, предавач додаје још један делић у мозаику који чини опсежну тему историје живота и страдања цркве и српског народа од XVI до XVIII века на просторима Косова и Метохије. С обзиром на то да је у питању период од три века, предавач наглашава да је тај турбулентни период немогуће обрадити само у једном предавању и обухватити низ догађаја и чињеница које су од круцијалне важности, али ће настојати да укаже на основне нити и силе које су условиле исламизацију албанског фактора и њихов продор који почиње у том периоду.

Демографска равнотежа у периоду од XVI до XVIII века још увек није у потпуности нарушена. Тај процес је тада тек започет, да би своју динамику добио концем осамнаестог века после великих сеоба. У то време страдање постаје све неподношљивије, а протеравање све масовније, тако да су до краја XVIII века ударени темељи за даљи продор Албанаца који ће нарочито почети да се реализује у наредном веку, када ће и судбоносно да се промени демографска структура Косова и Метохије.