Предавање католичког теолога Горана Шарића на тему „Да ли је Сребреница геноцид?ˮ на Jутјуб каналу КЦНС

Предавање католичког теолога Горана Шарића на тему „Да ли је Сребреница геноцид?ˮ (26. 4. 2024) можете погледати на Jутјуб каналу Културног центра Новог Сада.

Тему предавања Шарић оцењује као веома тешку и мучну, уз коментар да му је, поред теме абортуса, једна од најтежих којима се у животу бавио. Интонирајући почетак предавања сасвим лично, из пијетета према породици у којој је одгајан али и уз задршку да ће се током излагања ослањати искључиво на чињенице, предавач изјављује:

„На самом почетку предавања желео бих да се извиним нашој браћи Бошњацима уколико их било шта изречено на овом предавању буде увредило. Када се говори на овакве теме, емоције су саставни део. Но, ја ћу износити чињенице а оне понекад не морају нужно бити у складу с нашим емоцијама. Читав свој живот посветио сам помирењу Срба и Бошњака и сматрам да не постоје два ближа народа. Као неко ко је одрастао и био васпитаван у бошњачкој кући, ја могу бити све али не могу бити непријатељ Бошњака. Сви ми имамо своје субјективне истине, а ја ћу се трудити да будем најобјективнији, барем у оној мери у којој то једно људско биће може бити“, истакао је Шарић.

Корпус предавања чини неколико целина: дефиниција геноцида, узроци проучавања геноцида, догађаји из Сребренице у јулу 1995. године, историјски контекст догађаја, питања „да ли се злочин у Сребреници може окарактерисати као геноцид“ и „коме је требала Сребреница“, те компарација Сребренице са познатим геноцидима и масакрима.