1. ФЕСТИВАЛ ДЕЧИЈЕГ И ОМЛАДИНСКОГ АНИМИРАНОГ ФИЛМА „ММ ФЕСТ“

Пројекције у Културном центру Новог Сада од 19. до 23. новембра 2020. у 15 сати

Фестивал је израстао из руско-српског пројекта „Мултимост“, покренутог 2016. године са циљем да путем креативног стваралаштва и израде анимираних филмова повеже децу и младе из различитих земаља и са различитих континената.

Од ове године пројекат прераста у фестивал дечијег и омладинског анимираног филма, али и  анимираног филма намењеног деци и младима.

На расписани конкурс фестивала пристигло је 1060 филмова из 83 земље, од којих је селекциона комисија у званичну селекцију фестивала уврстила 110 филмова. Раови су подељени у 4 категорије: стваралаштво деце, стваралаштво младих, студентски филмови и филмови намењени деци и младима.

Организатори су веома задовољни квалитетом пристиглих радова, које ће оценити међународни стручни жири у саставу: Сергеј Струсовски (Русија), Рафаела Траниело (Италија) и Нарциса Даријевић (Србија).

Биће додељене I, II и III награда у свакој категорији и два Гран прија.

Поред основних, биће додељене и 3 специјалне награде: Награда за најбољи еколошки филм, коју додељује Покрет горана Војводине; Награда за најбољи филм са хришћанском поруком, коју додељује Канцеларија за веронауку Епархије сремске и Награда за најбољи филм који негује традиционалне вредности. Награде ће бити објављене на затварању фестивала, 23. новембра.

Пројекције ће се одржавати свакога дана током трајања фестивала у 17.00 у Великој сали КЦНС.

Фестивал има богат пратећи програм. Биће одржано неколико радионица анимације намењених деци и младима, стручно-научни скуп на тему „Филм и анимација  систему образовања“, изложба илустрација Марица Кицшић, овогодишње добитнице награде „Невен“ за своје стваралаштво. О свим догађајима се може информисти на сајту фестивала mmfest.rs

Пошто је због антипандемијских мера предострожности број места на свим фестивалским догађајима ограничен, молимо све заинтересоване да се пријаве за учествовање на адресу  mmfest@mmfest.rs

Поред КЦНС, догађаји ће се реализовати у КС „Свилара“, Еколошком центру „Радуловачки“ у Сремским Карловцима, као и преко сајта фестивала.

Организатор фестивала је Студио за дечију и омладинску анимацију ДОМ из Сремских Карловаца, уз партнерску сарадњу са КЦНС и КС „Свилара“.

Пројекат су подржали Градска управа за културу Новог Сада и Општинска управа Сремских Карловаца.