Изложба „Математичарке широм Европе” од 28. септембра у клубу „Трибина младих”

Изложба „Математичарке широм Европе“ биће отворена у петак, 28. септембра у клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада и, уз прописане мере заштите, моћи ће да се погледа до 03. октобра. Девета по реду манифестација „Мај месец математике“, а први пут у виртуелном свету, у организацији Центра за промоцију науке и Математичког института САНУ, под слоганом „Помери / По мери човека“, и овог маја покренула је вредне идеје, инспиративне разговоре, открила нове светове и одушевила креативношћу све генерације помоћу само једног клика. Највећа научнопопуларна манифестација у Србији, у онлајн издању, током маја угостила је преко 10.000 посетилаца, који су имали прилику да истражују, повезују и деле своја знања.

Као својеврсни наставак и круна овогодишњег „Маја месеца математике“, један од садржаја јесте изложба „Математичарке широм Европе“, која се налази испред вас. Изложба представља фотографске портрете уз интервјуe тринаест математичарки из различитих земаља широм нашег континента. Интервјуи недвосмислено поручују да не постоји универзалан рецепт, потребно је ићи корак по корак, пустити да вас воде ваша интересовања, да је важно да будете отворени за експериментисање и испробавање нових ствари, да учествујете на конференцијама, упознајете људе, усавршавате се и после доктората. Да никада не оклевате, већ постављате питања, чак и она о приватном животу, јер се математика и живот неминовно преплићу, што је осликано кроз целу изложбу.

Ако се трагом математике отиснемо на пут око света кроз тринаест портрета, наилазићемо на различите обичаје, другачије изазове, комплексна истраживања, необичне навике и стилове облачења. Изгледаће нам као да ништа није универзално. Осим можда саме математике.

Нека ова изложба послужи као срдачна позивница у царство математике!

Добро дошли!