Izvanredan koncert Državnog akademskog severnoruskog narodnog hora u KCNS

U prepunoj Velikoj sali Kulturnog centra Novog Sada, u utorak 15. maja, grupa umetnika Državnog akademskog severnoruskog narodnog hora priredila je izvanredan koncert. Ovo je u Srbiji bio prvi nastup jednog od najstarijih i najpoznatijih ruskih umetničkih sastava koji u svom repertoaru neguje ruske narodne pesme i igre.

Koncert je održan u okviru uspostavljanja saradnje između AP Vojvodine i Arhangelske oblasti kao dela dubokog i iskrenog prijateljstva i tradicionalno dobre saradnje Republike Srbije i Ruske Federacije.

Uoči koncerta, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović izrazio je zadovoljstvo rekavši da je ovaj čuveni hor stigao u Novi Sad zajedno sa zvaničnom delegacijom Arhangelske oblasti s kojom je Vojvodina započela obostrano korisnu saradnju.

– Želim da podsetim na brojna iskušenja u prošlosti koja su zajednički prolazili srpski i ruski narod. Uvek smo bili jedni uz druge i verujem da će ovo naše novouspostavljeno prijateljstvo u budućnosti biti deo tog bratstva – rekao je Mirović.

Predsednik Pokrajinske vlade podsetio je da je Srbija jedina evropska zemlja koja je imala svog predsednika na nedavno održanoj vojnoj paradi u Moskvi.

– To je dobro. Neka ceo svet vidi prijateljstvo i bratstvo između naša dva naroda – zaključio je Mirović.

Novosađanima se, zatim, obratio gubernator Arhangelske oblasti Igor Orlov rekavši da na svakom koraku u Novom Sadu  oseća toplinu srpskog prijateljstva. On je dodao da će potpisivanjem sporazuma o saradnji biti otvoreni novi vidici dva regiona.

– Saradnja će podrazumevati prvenstveno privredu, ali siguran sam da će našu rusku dušu najbolje predstaviti ovaj hor – zaključio je gubernator Orlov.

Severnoruski narodni hor, na oduševljenje publike, izveo je niz ruskih narodnih pesama, orkestarskih kompozicija i plesnih poskočica. Koncert je uz ovacije publike završen čuvenom ruskom narodnom pesmom „Kaćuša”.

Ovom muzičkom spektaklu prisustvovali su i pokrajinski sekretar za privredu i turizam Ivan Đoković, zamenik pokrajinskog sekretara za kulturu Nebojša Kuzmanović,  član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić, pomoćnik direktora KCNS-a Miljana Kozarov kao i drugi predstavnici Pokrajine i Grada.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.