Нови Сад у приправности због могућих поплава

На основу дописа Управе за ванредне ситуације у којем се налаже припрема за евентуалну одбрану од поплава, градоначелник Новог Сада Милош Вучевић сазвао је седницу Градског штаба за ванредне ситуације. Због потенцијалних последица топљења снега и падавина најављених за предстојећи период на седници је договорено да се уводи целодневни мониторинг проходности водених корита и стања насипа, са посебним акцентом на бујичне потоке на сремској страни града, а одређене су и локације за пуњење џакова у случају потребе.

Констатовано је да Град Нови Сад располаже са Оперативним планом за одбрану од поплава као и тимом задуженим за његову реализацију. План предвиђа активности јавних, јавно-комуналних предузећа и установа, и других привредних субјеката укључених у систем одбране, али и списак материјално-техничких средства која би се у случају потребе употребљавала.

На седници је речено да Град Нови Сад има довољно неопходне опреме за одбрану од унутрашњих вода, да су бујични потоци прочишћени, али  и да се континуирано прати њихово стање као и стање других одводних канала. С тим у вези, Градски штаб позива грађане да не одлажу отпад у потоцима и одводним каналима, односно да их не користе супротно намени, јер на тај начин угрожавају јавни систем одбране од вода.

Како су саопштили представници Републичког хидрометоролошког завода снег се у Војводини отопио без већих проблема, очекује се око 70 милиметара падавина током марта, што се због равномерне распоређености не сматра интензивним падавинама које би могле да изазову проблеме.

Они су рекли да је водостај Дунава средње, односно средње-ниске висине и да за сада нема опасности од поплава, али да се укупно стање мора пратити посебно због наступајућег топљења снега на Алпима које се очекује у априлу и мају.

Ostavite odgovor